Portfolio: Ellentmondásos adatok miatt nehéz eldönteni, hogy szárnyal-e vagy szenved a hazai turizmus

2023. november 6. – 10:34

Másolás

Vágólapra másolva

„17 millió vendégéjszaka, több mint hatmillió vendég és óriási nyereségű budapesti atlétikai világbajnokság, ami jelentősen fellendítette a magyar főváros vendégforgalmát” – a Magyar Turisztikai Ügynökség elnökét és a KSH elnökét idézve elemzi a hazai turizmus számait a Portfolio, megállapítva, hogy kommunikációs zűrzavar jellemzi az ágazat teljesítményéről szóló híreket.

A lap szerint ehhez hozzájárul az idegenforgalmi adatok egyenetlensége is, de nem segít rajta az sem, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) olyan adatokra hivatkozik, amelyek nem is nyilvánosak, a nyilvánosaknak viszont látványosan ellentmondanak. A lap részletes táblázatban foglalkozik a vendégéjszakák, a külföldi és belföldi turisták számával, és a különböző mutatókkal, amelyek alapján viszonylag nehéz eldönteni, hogy most valójában szárnyal-e vagy szenved a hazai turizmus.

A Portfolio a KSH-tól és az MTÜ-től is kért adatokat, de nem jutottak előbbre, grafikonjaikból az derül ki, hogy teljes a zűrzavar, például az atlétikai vb-nek sem volt akkora hatása a budapesti idegenforgalomra, ami látványosan befolyásolta volna az augusztusi összteljesítményt.

Mindenesetre egy korábbi statisztikából az derül ki, hogy a többség inkább ételt vesz a turizmus élénkítésére szánt Szép-kártyából, júniusban 100 millió, júliusban pedig már 549 millió forinttal kisebb összegben fizettek így a hazai szállásadóknál, mint egy évvel korábban. A visszaesés 2021-hez képest még szembetűnőbb: idén júniusban 1,25 milliárddal, júliusban pedig 3,65 milliárddal lett kisebb a szálláshelyek Szép-kártyás bevétele. Ha az inflációt is figyelembe vesszük, akkor ez a csökkenés még jelentősebb.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!