A többség inkább ételt vesz a turizmus élénkítésére szánt Szép-kártyából

2023. szeptember 12. – 09:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei nyári főszezon első hónapjában, júliusban 40 százalékkal kevesebbet költöttek Szép-kártyával szálláshelyekre, mint 2021-ben, amikor a járvány után újra szabaddá vált a belföldi nyaralás – írja a 24.hu.

A Szép-kártya által nyújtott adókedvezményes juttatásnak eredetileg az volt a célja, hogy élénkítse a hazai turizmust. Ennek ellenére juttatásból egyre kevesebbet költenek a magyarok szállásra, amit tovább erősíthet az, hogy augusztustól újra szabadon lehetett bevásárolni a boltokban a Szép-kártyával.

Júniusban 100 millió, júliusban pedig már 549 millió forinttal kisebb összegben fizettek így a hazai szállásadóknál, mint egy évvel korábban

– ez a Magyar Turisztikai Ügynökséghez beérkező KSH adatokból látszik. A visszaesés 2021-hez képest még szembetűnőbb: idén júniusban 1,25 milliárddal, júliusban pedig 3,65 milliárddal lett kisebb a szálláshelyek Szép-kártyás bevétele. Ha az inflációt is figyelembe vesszük, akkor ez a csökkenés még jelentősebb.

A júniusi visszaesés a kisebb szolgáltatokat érintette rosszul: az ifjúsági és turistaszállók forgalma 22, a kempingeké 17, az üdülőházaké 12 százalékkal maradt el 2022-höz képest. A legtöbb Szép-kártyás pénzt az emberek hotelekben költik el, itt júniusban még alig volt visszaesés, de júliusban már 457 milliós volt tavalyhoz képest.

A szálláshelyek szempontjából a helyzetet tovább rontja, hogy egy kormánydöntés értelmében, ahogy tavaly, úgy idén is augusztus 1-től a Szép-kártyán levő összeg ideiglenesen hideg élelmiszerre is költhető – hogy ennek milyen hatásai lehetnek, arról itt írtunk bővebben. Nem véletlen, hogy tavaly az egész évet tekintve is visszaesett a szálláshelyeken beváltott Szép-kártyák értéke: a forgalom a 2021-es 35,38 milliárd után 2022-ben 33,54 milliárd forintot tett ki. Az csak részben látszik az adatokból, hogy mekkora kiesést hozott pontosan a bolti vásárlás, de az egyértelmű, hogy hiába szűnt meg tavaly júliustól a bolti Szép-kártyás bevásárlás lehetősége, a szálláshelyeken még nagyobb lett a csökkenés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!