Ugyanazt vette egy német és egy cseh boltban a cseh miniszterelnök. Nagyon nem tetszett neki, amit tapasztalt

2023. november 6. – 20:49

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyanazokat a termékeket vásárolta egy német és egy cseh szupermarketben Petr Fiala cseh miniszterelnök, és nagyon nem örült az eredménynek – írja az Expats.cz. A kormányfő szerint a legtöbb termék olcsóbb Németországban, és van, amiből a kiszerelés is nagyobb.

Fiala a Facebookra feltöltött videójában bemegy egy német boltba, ahol olyan alapvető termékeket vesz, mint paradicsom, tojás, kenyér, Nutella, Coca-Cola és csokoládé. Elmondása szerint ez így egyben kevesebb mint 20 euróba (7700 forintba) került.

Ezután elment a határ másik oldalán, Csehországban található üzletbe, ahol megpróbálta pont ugyanazokat a termékeket megvenni. A legtöbből sikerült ugyanattól a gyártótól vásárolni. Az otthoni bevásárlás 60 koronával, vagyis majdnem ezer forinttal többe került.

Fiala szerint az sincs rendben, hogy bizonyos termékekből Németországban nagyobb kiszereléssel lehet kapni, mint Csehországban. Erre szerinte jó példa a Nutella, amiből Németországban a 750 grammos átszámolva 1750 forintba került, míg Csehországban a 600 grammos 2620-ba. Fiala videóját itt lehet megnézni:

A videó végén Fiala azt mondja: szeretné felvenni a kapcsolatot a termelőkkel és a kereskedőkkel, és megtudni tőlük, hogy miért ennyivel drágább ugyanaz Csehországban.

Frissítés: mint a cikkünk megjelenése után kiderült, Fiala több szempontból is csúsztat a videóban. Egyrészt elfelejtette megemlíteni, hogy Csehországban részben a magasabb áfakulcs miatt drágábbak az élelmiszerek. Másrészt Németországban egy Aldiban vásárolt, Csehországban pedig egy Tescóban, ami szintén befolyásolhatja az árakat és a kiszereléseket. Erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!