Nem lettek olcsóbbak a hitelek a jegybank kamatvágása ellenére sem

2023. november 6. – 08:43

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú idő után először szinte minden banknál elmaradtak a hónap eleji kamatmódosítások, az MNB újabb kamatvágása ellenére sem a jelzáloghiteleknél, sem a személyi kölcsönöknél nem történt érdemi változás, írja a Bank360.hu, aminek összeállítása szerint a lakáshiteleknél ezt magyarázzák az október elején bevezetett kamatplafon miatt előrehozott kamatcsökkentések, de a plafont nem kapó személyi kölcsönök sem lettek olcsóbbak.

A lakáshiteleknél erre az elemzés szerint az a magyarázat, hogy az október 9-től bevezetett kamatplafon 8,50 százalékban maximalizálta a lakáshitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM), aminek eléréséhez a bankok többségének kamatot kellett csökkenteni. Emiatt azok a bankok is hozzányúltak az áraikhoz, amelyek már október 9. előtt is 8,5 százalék alatt kínálták a jelzáloghiteleiket, derül ki az összeállításból. Az előrehozott kamatcsökkentések eredményeként több bank az átlagos ügyfeleknek is 8 százalék alatti THM-mel kínálja az új lakáshiteleket.

Az elemzés szerint azonban itt meg is álltak a bankok, amelyek legközelebb várhatóan decemberben léphetnek majd a lakáshiteleknél. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a bankszövetséggel való egyeztetése után azt közölte, hogy az önkéntes kamatplafon decemberben, a november végén várható újabb jegybanki alapkamat-módosítás után csökkenhet tovább.

Ha ez így történik majd, akkor kialakulhat egy új rend a hitelpiacon, amikor az aktuális kamatplafonhoz áraznak a bankok, és az összes ajánlat az attól számított bő egy százalékon belül lesz – írja a Bank360.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!