Idén közel ötödével kevesebb állást hirdettek meg a cégek a Profession.hu-n tavalyhoz képest

2023. november 1. – 09:16

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei év első kilenc hónapjában 17 százalékkal kevesebb állást hirdettek meg az előző év azonos időszakához képest – közölte a Profession.hu beszámolója alapján az MTI.

A cégek visszafogottabb munkaerő-toborzásának alapvető oka, hogy a gazdasági mutatóik a tavalyi várakozásaihoz képest kedvezőtlenebbül alakultak, és inkább a meglévő munkaerő megtartására koncentráltak, ami a megnövekedett munkavállalói aktivitás mellett egyre nehezebb feladatot jelent számukra. Az állásportál szerint idén jelentősen több cég hajtott végre béremelést a munkavállalók elismerése és megtartása érdekében.

A portál ugyanakkor arra is rámutatott, hogy ezzel párhuzamosan jelentősen nőtt a munkavállalói aktivitás: 59 százalékkal többen jelentkeztek a meghirdetett munkákra, mint 2022 első kilenc hónapjában. Az egy hirdetésre jutó magas átlagos jelentkezésszám egyrészt azzal magyarázható, hogy az infláció miatt megnőtt a munkakeresési kedv a jobb fizetés reményében, másrészt az elérhető, betöltésre váró állások száma csökkent. A kínálat emiatt munkáltatói szempontból bővült, míg a munkavállalók helyzetét vizsgálva valamelyest csökkent.

A Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója, Tüzes Imre azt mondta, a bérezés továbbra is a vezető munkavállalói preferenciák között szerepel, így a bér álláshirdetésben való feltüntetése közvetlen versenyelőnyt jelenthet a vállalatnak. Ezt egyre többen ismerik fel: 2019 után tartósan 5 százalék körül mozgott a bérezést tartalmazó álláshirdetések aránya, 2023-ra pedig már 20 százalékra emelkedett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!