Sztrájkba kezdtek a Tesla svédországi dolgozói, mert az autógyártó nem írja alá a kollektív bérmegállapodást

2023. október 27. – 14:35

Másolás

Vágólapra másolva

Sztrájkba kezdtek pénteken a Tesla svédországi dolgozói, mert az autógyártó cég elutasította a kollektív bérmegállapodás aláírását. A sztrájk a Tesla mintegy 130 szerelőjét érinti hét svédországi műhelyben – mondta Jesper Pettersson, az IF Metall fémipari szakszervezet szóvivője az AFP-nek.

A svéd munkaerőpiac alapját az ágazati kollektív szerződések képezik, amelyek a svéd munkavállalók közel 90 százalékára vonatkoznak, és egységes béreket és munkakörülményeket garantálnak.

Az IF Metall – amelynek mintegy 300 ezer tagja van – szerint a megállapodások lehetővé teszik a svéd vállalatok számára, hogy „egyenlő feltételek mellett működjenek”.

Emma Hansson, az IF Metall szakszervezet elnöke sztrájkol a Tesla segeltorpi szervizközpontja előtt 2023. október 27-én – Fotó: Jessica Gow / TT News Agency / Reuters
Emma Hansson, az IF Metall szakszervezet elnöke sztrájkol a Tesla segeltorpi szervizközpontja előtt 2023. október 27-én – Fotó: Jessica Gow / TT News Agency / Reuters

A szakszervezet szóvivője azt mondta, hogy a Tesla kedden tájékoztatta őket, hogy nem fognak kollektív szerződést kötni, mivel „ilyet sehol a világon nem csinálnak”. Pettersson szerint emiatt a Tesla svédországi dolgozóinak „alacsonyabb a bérük, nem ugyanazok a biztosítások vonatkoznak rájuk, és ráadásul még a nyugdíjuk is alacsonyabb”, mint az ágazat más dolgozóinak.

A szakszervezet azt szeretné, ha a Tesla olyan megállapodást írna alá, amely a Tesla szerelőinek ugyanazokat a munkakörülményeket kínálja, mint más vállalatok szerelőinek. Ha a szakszervezet sikerrel jár a sztrájkkal, akkor a Tesla-tulajdonosok számára nehezebbé válhat az autóik szervizelése vagy javítása – írta a Local svéd hírportál.

A Tesla alapítója és vezetője, Elon Musk eddig következetesen elutasította azokat a felhívásokat, amelyek arról szóltak, hogy a vállalat 127 ezer alkalmazottja szakszervezetet alapíthasson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!