G7: 2600 milliárd forint lehet magántőkealapokban, és ennek a 95 százaléka a NER-eseké

2023. október 20. – 16:19

Másolás

Vágólapra másolva

2022 végén kábé 2664 milliárd forintot kezelhettek a hazai magántőkealapok, és a pénz kétharmada négy embernél koncentrálódik – számolta ki a G7. Az MNB korábbi becslései jóval alacsonyabbak voltak.

A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szervként adatokat gyűjt a magántőkelapokról, így a statisztikáiból kiolvasható, hogy míg 2020 végén 179 milliárd forintot tartottak magántőkealapokban, addig ez a szám 2022 decemberére már 1551 milliárd forintra nőtt.

A G7 most a cégek mérlegét vizsgálta, és észrevették: lényegesen nagyobb vagyonról lehet szó az MNB 2022-es számításánál. Az G7 becslésében a magántőkealapokban tárolt valós pénzek akár a 2664 milliárd forintot is elérhetik – 70 százalékkal többet, mint az MNB 1551 milliárd forintos mérése.

A 138 magyarországi tőkealapot vizsgálta a G7, 92 esetben az alapkezelő saját és mások jelentéseinek segítségével tudták kiszámolni a bennük tárolt vagyon nagyságát.

Ez 2387 milliárd forintot tett ki már egymagában is.

A maradék 48 esetben nem volt elég elérhető forrás, így becsülni kellett. Az ilyen helyzetekben nem lehet tudni, mennyi a tőkealap által kezelt pénz teljes összege, de arról vannak információk, hogy mennyi árbevétele volt a magántőkealapnak – tehát mennyi pénzt kaptak a pénz tárolásáért és befektetéséért cserébe. Mivel ez a piacon 0,1 és 0,4 százalék szokott lenni, a G7 számítása alapján 0,4 százalékkal kijött, hogy legalább további 278 milliárd forintról lehet szó – amennyiben pedig olcsóbban végezték a pénz kezelését, ez az összeg csak nagyobb lehet.

2016-ban az MKB privatizációja után sorra alakultak meg itthon a magántőkealapok, legnagyobb problémájuk, hogy – mint nevük is sugallja – nem nyilvánosak. Az ilyen tőkealapoknak ugyanis nem kell közzé tenniük, kikhez tartoznak az általuk kezelt pénzek, tehát a befektetők listája nem nyilvános.

Emiatt a G7 csak következtetésekre tudott alapozni: korábban csak a sajtó feltételezéseivel lehetett számolni, de 2023 januárjában a Direkt36 egy tulajdonosi listára is bukkant a NAV oldalán, ahol az ilyen tőkealapokban tárolt vagyon néhány végső tulajdonosát sorolták fel – és nem sokkal a felfedezést követően törölték a NAV adatbázisából.

Ezek alapján arra jutott a G7, hogy a magántőkealapok 84 százaléka, és a teljes magántőkealapokban tárolt vagyon 95 százaléka közvetlenül a NER-közeli vállalkozói világhoz köthető.

A G7 szerint a pénzek kétharmada négy embernél koncentrálódik: Mészáros Lőrinchez 716 milliárd, Jellinek Dánielhez 589 milliárd, Száraz Istvánhoz 323 milliárd, Tiborcz Istvánhoz pedig 207 milliárd forint tartozhat.

Mészáros Lőrinc becsült vagyona 660 milliárd forint, ezért is meglepő, hogy a közvetlenül hozzá köthető magántőkealapok 716 milliárd forintot kezeltek tavaly év végén. Jellinek Dániel esetében is hasonló a helyzet, 276 milliárd forintos becsült vagyona jóval alacsonyabb a hozzá köthető, tőkealapokba fektetett 590 milliárd forintnyi vagyonhoz képest.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!