A Dreher is úgy furmánykodott, hogy a kocsmák csak tőle vehessék a sört: 12 milliós bírság jár érte

2023. október 17. – 10:54

A Dreher is úgy furmánykodott, hogy a kocsmák csak tőle vehessék a sört: 12 milliós bírság jár érte
Kolodko Mihály Söröslovak című alkotása (2020) a Dreher Sörgyárak Zrt. székhelye előtt Kőbányán – Fotó: Róka László / MTVA / Bizományosi

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 12 millió forint bírságot szabott ki a Dreher Sörgyárak Zrt.-re, és megfelelési program kialakítására kötelezte. A GVH vizsgálata szerint a sörgyártó cég a törvényi tilalom ellenére olyan szerződési feltételekkel kötött megállapodást egy budapesti vendéglátóhellyel, amely szinte kizárólagosságot eredményezett annak sörválasztékában – írja a hivatal.

A GVH még 2022 elején indított eljárást a „sörtörvénynek” nevezett, két éve bevezetett kereskedelmi szabályozás érvényesítésére, amelynek célja az italválaszték bővítése és a szektorban gyakori kizárólagossági megállapodások visszaszorítása volt. A három nagy sörgyárral szemben indított, párhuzamosan futó vizsgálatokból elsőként a Heineken eljárása fejeződött be közel egy hónapja, amelyben a versenyhatóság megállapította, hogy a holland tulajdonú sörgyártó cég megsértette az új rendelkezéseket.

A hivatal vizsgálata most feltárta, hogy a Dreher olyan feltételekkel alakított ki együttműködést, mellyel arra ösztönözte az érintett vendéglátóhelyet, hogy szinte kizárólagosan tőle vásárolja sörkészletét. Ezzel leszűkítette a fogyasztók választási lehetőségeit, és akadályozta más sörgyártók érvényesülését.

A GVH Versenytanácsa ezekre tekintettel – a vizsgált együttműködési kapcsolatban érintett egyetlen vendéglátóhely forgalmát alapul véve – bírságolta meg a Drehert.

A bírság összegének meghatározásakor eltérés volt a Heinekennel szemben folyatott korábbi eljáráshoz képest, hogy vele ellentétben a Dreher nem minősül visszaesőnek. Ez indokolja, hogy a Dreherre kiszabott bírság alacsonyabb.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!