Több millió forintot spórolhatunk a lakossági hiteleken a kamatplafonnal

2023. október 9. – 15:53

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen csökkentek a lakáshitelek költségei, akár 10 százalékkal kevesebb lehet a havi törlesztőrészlet a kamatplafon miatt – számolta ki a Bankmonitor.

Október 3-án kérte fel a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a bankokat az önkéntes kamatplafon bevezetésére, amellyel 8,5 százaléknál szerették volna a lakáshitelek THM-jét maximálni, míg a vállalkozói forgóeszközöket 12 százaléknál.

A CIB, az Erste, a Gránit, a K&H, a MagNet, az MBH, az OTP, a Raiffeisen és az Unicredit Bank is csatlakozott a kezdeményezéshez, így október 9-től kezdve sokkal olcsóbban lehet lakáshitelekhez jutni.

A Bankmonitor számításai alapján egy olyan prémium (átlag feletti jövedelemmel rendelkező) ügyfél, aki 30 millió forintot vett fel 20 éves futamidőre, akár 3,4 millió forintot is spórolhat a kamatplafon miatt.

A bankok átlag lakáshitelkamata számukra most 7,59 százalék lett, míg ugyanez egy héttel ezelőtt 8,35 százalék volt. Ez a 30 milliós hitelnél átlagosan 243 407 forintos törlesztőrészlettel társul, ami havi 14 ezer forint megtakarítást eredményez, így jön ki 20 év alatt a 3,4 millió forint kedvezmény.

Fontos viszont kiemelni, hogy a hiteligénylés feltételei bankonként változnak, és még különböző kedvezmények is társulhatnak hozzá, így érdemes lehet jobban szétnézni a piacon.

Nem prémium ügyfelek esetében is jelentős a változás, most akár 10 százalékkal is kevesebb lehet a havi törlesztőrészlet.

Október 9-től a banki ajánlatok átlagkamat az átlagos ügyfelek számára 7,82 százalék lett, míg egy héttel korábban ez 9,19 százalék volt. Ha 20 évre szeretnénk 10 millió forintot felvenni, emiatt most átlagosan 82 562 forintos törlesztőrészlettel számolhatunk 91 229 forint helyett. Ezzel havi 8 668 forinttal lenne olcsóbb a törlesztőrészletünk, amely közel 10 százalékot jelent, két évtized alatt pedig 2 millió forintot spórolhatunk vele.

Ezek mellé is társulhatnak még pluszköltségek és kedvezmények, amelyeket nem lehet a kamatszintből kiolvasni, így jobb több bank ajánlatát is szemügyre venni a döntés előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!