Megvalósult a kormány terve: több pénzt tart a lakosság állampapírban, mint bankbetétben

2023. október 9. – 15:52

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus végére több állampapírt tartottak a magyar háztartások az értékpapírszámláikon, mint amennyi bankbetétjük volt. Bár a pálya az állam által kibocsátott hitelpapíroknak lejt, a befektetési alapokba is nagyon sok pénz áramlott – derült ki a Bank360.hu elemzéséből.

A bankoknak 2023. október 1. és 2023. december 31. között kell egy alkalommal figyelemfelhívó értesítést küldeniük a náluk bankszámlaszerződéssel rendelkező magánszemélyeknek, ebben a Kincstári Takarékjegy, az egyéves diszkontkincstárjegy és a Bónusz Magyar Állampapír hozamát vetik össze a folyószámlák kamatával. Arra kell felhívniuk a figyelmet, mennyivel jobban jártak volna az ügyfelek, ha egy évvel ezelőtt kivették volna a bankból a pénzüket, és állampapírba fektették volna be.

Augusztusban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint 191 milliárd forintnyi friss pénz került állampapírokba, ezzel

a háztartások értékpapírszámláin lévő volumen elérte a 11 941,5 milliárd forintot, míg bankbetétben 11 722,7 milliárd forint volt.

A szocho bevezetése a többi megtakarításra nem vette el a kisbefektetők kedvét más eszközöktől sem. A befektetési alapok csaknem ugyanannyi megtakarítást vonzottak augusztusban, mint az állampapírok: 183,7 milliárd forintot. Miután némi hozam is keletkezett a nyolcadik hónapban a befektetési jegyeken, a háztartások befektetésialap-állománya a hónap végén már meghaladta a 7719 milliárd forintot, ami történelmi rekord.

Az állampapírpiac romló feltételeiről szeptember közepén írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!