GVH: Az egész országban felosztották az útjelfestést és a közúti táblázást

2023. október 5. – 12:10

Másolás

Vágólapra másolva

Az útjelfestéssel és közúti táblázással foglalkozó vállalkozások nagy része felosztotta egymás között a hazai piacot 2012 és 2014 között – derült ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatából. A hatóság összesen 284,8 millió forintos bírságot szabott ki 17 vállalkozásra az ország teljes területét lefedő sorozatos összejátszások miatt.

A 2015-ben indított versenyfelügyeleti eljárás feltárta, hogy az érintett vállalkozások egyeztették a tenderekre beadott ajánlati áraikat, a nyertes személyét és a munkákkal kapcsolatos kompenzációkat. A vizsgálat alapján a regionális szintű jogsértések kiterjedtek egyes országos tenderekre, sőt, a közbeszerzési eljárások mellett egyéb (értékhatár alatti, illetve magánszereplők által kiírt) versenyeztetési eljárásokra is.

„BAZ megyéből telephely táblák átfóliázására fognak ajánlatot kérni. Az általunk adott ártól legyetek szívesek magasabbat adni” – olvasható például az egyik levelezésben. „Ezt a táblázatot kellene ajánlatként elküldeni a következő címre legkésőbb délig” – áll egy másik emailben.

A jogsértések együttesen lefedték az ország teljes területét, a piac versenyellenes felosztásában pedig a hazai, útjelfestéssel és táblázással foglalkozó vállalkozások túlnyomó többsége érintett volt.

A GVH közleménye szerint a vállalkozások a hazai versenyszabályok mellett az uniós kartelltilalmat is megszegték, valamint egyes elemei bűncselekménynek számítanak a Fővárosi Törvényszék döntése szerint.

„A GVH Versenytanácsa az elkövetett jogsértések értékelésekor kiemelten súlyosító körülményként értékelte, hogy azok a legtöbb esetben közpénzeket is érintő beszerzési eljárások felosztására irányultak, számos esetben pedig a vállalkozások vezető tisztségviselői is részesei voltak” – írták. A hatóság ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe egyes résztvevők együttműködését, ugyanis a vállalkozások közel fele teljeskörűen elismerte a jogsértést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!