Visszaestek a használtlakás-árak, a koronavírus-járvány és 2009 vége óta nem volt ilyen

2023. október 4. – 12:09

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 3 százalékkal csökkentek a használtlakás-árak Magyarországon az idei év második negyedévében az előző negyedévhez képest, hasonló visszaesésre 2009 végén és a koronavírus-járvány idején volt példa – olvasható az Ingatlan.com elemzésében. A KSH 2023 második negyedéves adatai alapján készült összefoglaló szerint éves összevetésben alig több mint 1 százalékkal drágultak a használt lakások.

„A friss adatok alátámasztják azokat a trendet, amit a kínálati piac árainak alakulásából már sejteni lehetett. Az árcsökkenés elsősorban a magas kamatok miatt bekövetkezett keresletcsökkenéssel magyarázható, amit már a lakáseladók sem hagyhatnak figyelmen kívül. Az eladásban érdekelt tulajdonosoknak már csökkenteniük kell az ingatlanok árát, ami jó hír lehet a vevők számára” – közölte az adatok alapján Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Balogh szerint a magyarországi árcsökkenés nem egyedi, éves összevetésben az uniós lakásárak is csökkentek, Németországban pedig történelmi és drasztikus, éves szinten majdnem 10 árcsökkenés következett be.

Magyarországon az eladó használt lakások átlagos négyzetméterára október elején lényegében stagnáltak vagy csökkentek a három hónappal korábbihoz képest. Budapesten például a 953 ezer forintra változott ár a júliusi 954 ezerről – olvasható az elemzésben.

A lakásárak alakulásával a Telexen részletes cikkben foglalkoztunk, ebben többek között írtunk arról is, hogy az elmúlt egy évben nominálisan csak egy kicsit nőtt a magyarországi ingatlanok ára, ami az infláció miatt reálértéken igazából hatalmas csökkenésnek számít. Cikkünkben szó van arról is, hogy mikor érdemes lakást vennie annak, aki befektetésre szánja, és arról is, mit tegyenek azok, akik inkább eladnának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!