Varga Mihály szerint jó esély van rá, hogy az év második felében már növekedni fog a gazdaság

2023. október 3. – 11:33

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány jövőre ragaszkodik a GDP-arányos 2,9 százalékos hiányszinthez – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a Joint Venture Szövetség (JVSZ) Makro Konferenciáján kedden Budapesten.

Az MTI beszámolója szerint Varga azt mondta, hogy a kormány az elhúzódó háború és az energiaválság ellenére is folytatja a hiány- és adósságcsökkentő politikáját, és a rendkívüli kiadások mellett is „biztosítják a családok támogatását, a rezsivédelem fenntartását és a nyugdíjak értékének megőrzését”.

A pénzügyminiszter elmondta, azzal számolnak, hogy idén az államadósság a GDP 69,8 százalékára csökken a tavalyi 73,9 százalékról. Hozzátette: szeretnék, hogy egyre kisebb terhet jelentsen az államadósság finanszírozása, hogy így több tér maradjon a cégek fejlesztései és a további kamatcsökkentés előtt. Szerinte az elmúlt 1-1,5 évben a magyar gazdaságpolitikának az egyensúlytalanságokat kellett kezelnie, amely a háború és az energiaválság következtében alakult ki.

Varga Mihály szerint jó esély van arra, hogy az év második felében a gazdasági növekedés legyen uralkodó, és arra is, hogy az év végére, november-decemberben az infláció egy számjegyűre csökkenjen

– mondta a miniszter, aki szerint ez a kamatszint csökkenését is magával hozza majd.

Arról is beszélt, hogy a reálbérek szeptembertől növekedésnek indulhatnak, a kormány pedig azon dolgozik, hogy a fogyasztás lépésről-lépésre meginduljon. Hozzátette, hogy a külkereskedelmi egyenleg rekordot dönthet idén, a legfontosabb piacok, az eurózóna helyreállásával még nagyobb lehet a növekedés.

A Pénzügyminisztérium kedd reggel jelentette be, hogy 3,9 százalékról 5,2 százalékra nő az éves államháztartási hiánycél GDP-arányosan. Az emelést a „jelentősen megnövekedett kiadásokkal” magyarázták közleményükben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!