Zsákutcának bizonyult, hogy PET-palackokból gyártsanak legókockákat

2023. szeptember 25. – 17:04

Másolás

Vágólapra másolva

Jó ötletnek tűnt, de jövőben sem készülnek a legókockák újrahasznosított műanyag palackokból, mert a gyártási folyamat nagyobb környezetszennyezéssel jár, mint az eddig megszokott, olajalapú nyersanyagé.

A Lego évek óta tesztelte már a PET-palackokat, hogy megtalálja a leggyakrabban használt alapanyagának, az akrilnitril-butadién-sztirolnak (ABS) a környezetbarátabb alternatíváját, de a tesztek nem hozták a remélt eredményeket, hiába készült prototípus legókocka is PET-ből.

A játékgyártó két évvel ezelőtt tett olyan vállalást, hogy 2032-től már fenntartható alapanyagokat használ, de ez, mint látjuk, nem is megy olyan egyszerűen.

„Több mint háromévnyi tesztelés után úgy döntöttünk, hogy nem folytatjuk az újrahasznosított PET-ből készült kockák gyártását, mivel úgy találtuk, hogy az anyag nem csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást” – mondta a Lego szóvivője.

A PET-téglákkal nem csak fenntarthatósági problémák voltak, a tesztek közben az is kiderült, hogy ez az anyag kevéssé tartós és biztonságos, és az elemek összetapasztása és szétszedése sem működött a megszokott módon.

A cég a kudarc után nem tesz teljes hátraarcot, más anyagokat továbbra is tesztel, hogy elérhesse a 37 százalékos szén-dioxid-kibocsátást 2019-es szinthez képest 2032-re.

(via CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!