Minimálárat vezetne be Franciaország a repülőjegyekre Európában, támogató uniós országokat keres az ötlethez

2023. szeptember 20. – 13:56

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaország más európai uniós országok támogatását fogja kérni az európai repülőjáratokra vonatkozó minimálár bevezetéséhez azért, hogy így csökkentse a légi közlekedési ágazat hozzájárulását az éghajlatváltozáshoz – jelentette be Clément Beaune közlekedési miniszter. Az Euractiv.com azt írja, hogy a lépés a fapados légitársaságokat sújthatja leginkább. A lap szerint Beaune azt közölte, hogy Franciaország célja, hogy „megnyissa a vitát a repülőjegyek méltányos szociális és környezetvédelmi áráról”.

„Nem arról van szó, hogy a jegyek árát meg kell tízszerezni. Miért? Mert vannak olyan emberek is, akik életükben egyszer ülnek repülőre, akiknek nincs sok pénzük – ez is egy szabadság, egy közlekedési eszköz, amelyet nem lehet csak a gazdagok számára fenntartani” – mondta Beaune, aki szerint uniós szinten kell tárgyalni a minimálárról. A témában leginkább érintett, szuperolcsó jegyárakkal működő Ryanair eddig még nem reagált a francia miniszter felvetésére.

Uniós tisztviselők a Reutersnek azt mondták, hogy olyan országok, mint Hollandia és Belgium, elvben támogatják az ötletet. Ausztria korábban már tett javaslatot a minimálár bevezetésére, de az uniós tisztviselők szerint jogi nehézségekbe ütközött, amikor a javaslatot elő akarta terjeszteni.

A kérdést az uniós közlekedési miniszterek szeptember 21–22-én Barcelonában tartandó informális találkozóján is felvetik.

Ahogy arról már korábban írtunk, Franciaország már decemberben betiltotta a rövidtávú belföldi repülőjáratokat az olyan városok között, amelyeket vasúttal is meg lehet közelíteni, mint például a Párizs, Nantes, Lyon és Bordeaux közötti útvonalak. A változtatások az ország 2021-es éghajlatvédelmi törvényének részét képezik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!