Hárommilliárd forint áfát csalt el egy hazai okostelefon- és napelemmaffia, a hasznot kriptovalutába menekítették

2023. szeptember 20. – 09:11

Másolás

Vágólapra másolva

Hárommilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el egy hazai bűnszervezet, ami az így megszerzett hasznot kriptovalutába menekítette – közölte a NAV. Az adóhivatal közleménye szerint a Merkur kommandósai és a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói egyszerre 28 helyszínen csaptak le, a gyanúsítottakat elfogták, lefoglalták a jogtalanul megszerzett vagyontárgyaikat és közel 420 millió forintot érő kriptovalutát is. A bűnszervezet tagjai az Európai Unió több tagállamából nettó áron szereztek be okostelefonokat, tableteket, napelemeket és egyéb elektronikai eszközöket.

Strómanok vezette bukócégekkel kerülték el az import utáni áfa megfizetését, a cégeket pár havonta cserélték, így kedvező áron tudták az elektronikai eszközöket eladni a nagykereskedéseknek és viszonteladóknak. Az EU-ból importált infokommunikációs eszközök fiktív számlázási láncolaton keresztül történő értékesítésével, több mint 3 milliárd forint áfa befizetését spórolták meg. A láncolat vezetője az áfacsalásból származó vagyonát kriptovalutába, egy annak kereskedelmével foglalkozó weboldalba, és egy nagy teljesítményű, kriptobányászatra használt számítógépbe fektette, de jutott pénze többféle, kábítószer vásárlására is, amiket rendszeresen fogyasztott.

A pénzügyőrök és IT-munkatársaik a helyszíneken felkutatták a fizikális és virtuális kriptovaluta-pénztárcákat, az azokon tárolt többféle, összesen egymillió amerikai dollárt, azaz közel 420 millió forintot érő kriptovalutát a NAV külön erre a célra létrehozott kriptovaluta-pénztárcájába helyezve foglalták le. A kriptopénz mellett napelempaneleket és hozzájuk tartozó invertereket, autókat, készpénzt, ingatlanokat és bankszámlákat zároltak, több mint félmilliárd forint értékben.

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt folytatott nyomozás során a pénzügyőrök a bűnszervezet két tagját őrizetbe vették, a Győri Járásbíróság elrendelte letartóztatásukat. Harmadik társukat közvetlen Tunéziából hazajövet, rögtön a repülőtéren fogták el, majd azóta a bíróság őt is letartóztatta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!