Magyar milliárdos tolt hatalmas pénzeket a NER-eseknek luxusjachtokat bérbeadó máltai cégbe

2023. szeptember 11. – 13:22

Másolás

Vágólapra másolva

Rencsár Kálmán az egyik leggazdagabb magyar, aki évek óta szerepel a hazai gazdaglistákon, elsősorban állami megbízásokkal ellátott építőipari cégének, a Soltútnak köszönhetően. Vagyonát az elmúlt években 30-40 milliárd forint közé becsülték, tavaly tavasszal pedig két fontos esemény is történt vele, amely hatást gyakorolt és gyakorolhat a jövőben is erre a vagyonra, írja a G7 cikke.

Az egyik ilyen esemény április 11-én történt, amikor a máltai Birkirkarán a helyi vállalat, amely az elmúlt években a luxusjachtokat biztosította a kormányközeli gazdasági és politikai elit több tagjának nyaralásához is, közgyűlést tartott. Rencsár a cég korábbi rossz pénzügyi helyzetét oldotta meg azzal, hogy közel 7 milliárd forintot fektetett a vállalatba.

Három nappal később Budapesten lehetővé tette, hogy saját cégének, a Soltút nyereségének nagy részét néhány, ekkor kibocsátott, speciális részvény tulajdonosa kaphassa meg. A részvényeket eleinte ő birtokolta, majd új kezekbe került. Egy olyan céghez, amelynek tulajdonosa és vezetője Szíjj László veje. Az ügylet után 17 milliárd osztalékot fizettek az elsőbbségi papírok után.

A két esemény elsőre függetlennek tűnhet, de nem az, mindkettőt Szíjj László köti össze – az a Szíjj, aki Mészáros Lőrinc barátja, Orbán Viktorral meccset nézett, de gondoskodott Szijjártó Péter nyaralásáról is. Pesty László a Tusványoson felbukkant „Lölő-jelenségezése” óta Szíjj Lászlót említette meg névszerint olyan oligarchaként, akire illik a „Lölő-jelenség”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!