RTL: Megugrott több, korábbi árstopos termék ára

2023. szeptember 10. – 18:48

Másolás

Vágólapra másolva

A korábban árstopos termékek váltak a legjobban dráguló élelmiszerekké augusztusban – bogarászta ki a KSH friss adataiból az RTL Híradó.

A csirkemell kilónkénti átlagára 1740 forintról 2 ezerre ugrott augusztusban. A cukor ára pedig egyetlen hónap alatt 71 százalékkal ugrott meg, a sertéscombé 16-tal, a csirkemellé pedig 15-tel emelkedett. A zsírosabb UHT tejért 8 százalékkal többet kértek augusztusban. Ebből a négy árstopos termékből a négy legjobban dráguló élelmiszer lett Magyarországon, az ársapkák kivezetése után.

„A fogyasztók tulajdonképpen egy tompított mesterséges áron vehették meg a termékeket. De hát közben a világ a háttérben nem állt meg, és az árstop kivezetésével, ha nem is egyszerre, de jelentős részben ugye rászakadt a valóság a fogyasztói árakra is”

– mondta Braunmüller Lajos, az agrarszektor.hu vezető elemzője.

Aminek olvadni kezdett az ára: a liszt 12, a tojás pedig 9 és fél százalékkal lett olcsóbb. Estek az energiaárak és feleannyiba kerül a takarmány, mint tavaly. Ezért a kereskedők hónapok óta kedvezőbb áron jutnak ezekhez a termékekhez, de a fogyasztói árakból augusztusig nem engedtek, amíg a többi árstopos élelmiszeren veszteséget termeltek a szakértő szerint.

A kormány másfél év után szüntette meg az úgynevezett élelmiszerár-stopot, ám egyúttal arra kötelezte a legnagyobb kereskedelmi láncokat, hogy átmenetileg beszerzési áron árulják az érintett termékeket. Illetve a 8-ból 2 árucikket ráfizetéssel, a beszerzési árnál is 15%-kal olcsóbban. Az árstop kivezetését követően viszont három hónap után megint drágultak az élelmiszerek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!