440 millió forintot szereztek meg csalók az államkincstár ügyfeleitől

2023. szeptember 7. – 18:24

440 millió forintot szereztek meg csalók az államkincstár ügyfeleitől
Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke beszédet mond a KiberPajzs Edukációs Program aktualitásait ismertető sajtótájékoztatón a Magyar Nemzeti Bank Lámfalussy Sándor Konferenciaközpontjában 2023. szeptember 7-én – Fotó:Hegedüs Róbert / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt időszakban a csalók célba vették az államkincstárnál számlát nyitó ügyfeleket, amire korábban nem volt példa, mondta Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke a KiberPajzs Edukációs Programmal kapcsolatos sajtótájékoztatóján.

A csalók nem az államkincstár rendszereit támadják, hanem az ügyfeleket célozzák, eddig több mint 50 embert átverve 440 millió forintnyi megtakarításhoz jutottak hozzá, idézi Bugárt a Világgazdaság. A legalacsonyabb kicsalt összeg 1, a legmagasabb 50 millió forint volt.

A csalók telefonon egy bank vagy egy szervezet alkalmazottjának adják ki magukat, és azzal keresik meg az ügyfeleket, hogy hiba történt egy tranzakció során. Vannak, akik ezt elhiszik, és megadják az adataikat, noha a bankok és az államkincstár soha nem kérnek bankkártyaadatokat, ahogy az ügyfelek jelszavát sem.

A rendezvényen azt is bejelentették, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Magyar Államkincstár is csatlakozott a KiberPajzs projekthez. Ennek célja a lakosság felkészítése a digitális pénzügyi bűnözők ellen.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2023 első negyedévében a bankkártyákhoz kapcsolódó visszaélések összértéke meghaladta az 1,6 milliárd forintot, míg az elektronikus pénzforgalomhoz (elsősorban átutalásokhoz) köthető visszaélések értéke elérte a 3,1 milliárd forintot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!