Szijjártó a kínai beruházásokért folytatott versenyről: mi sem vagyunk hülyék, nem a 6:20-assal jöttünk

2023. szeptember 4. – 13:07

Másolás

Vágólapra másolva

Versenyben kell maradni a Kínából érkező beruházásokért még akkor is, ha egyes, meg nem nevezett nagy nyugat-európai országok azt mondják, hogy be kell fejezni a kínai gazdasági kapcsolatok építését, fejtette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az idei éves nagyköveti értekezlet hétfői megnyitásakor, írja az MTI. Erős mondat következett ezután, amikor a miniszter úgy fogalmazott:

„Mi sem vagyunk hülyék, nem most jöttünk le a falvédőről, nem a 6:20-assal jöttünk.”

Hangsúlyozta, hogy a kormány külpolitikája továbbra is magyar és szuverén lesz, és ebből semmilyen nemzetközi nyomás ellenére nem fog engedni. Mint hozzátette Európa a valaha volt legsúlyosabb biztonsági és gazdasági kihívásokkal szembesül, ezért a kormány elsődleges kötelessége Magyarország biztonságának és fejlődésének garantálása.

Ehhez Szijjártó szerint olyan lépésekre van szükség, amelyek, mint fogalmazott, egészen biztosan ellentétesek lesznek a nemzetközi liberális mainstream elvárásaival, ami miatt a miniszter nagy nemzetközi nyomásra számít. A miniszter úgy látja, hogy a nemzetközi liberális fősodorral szemben állást foglaló pártok világszerte súlyos nyomásgyakorlásnak, lejáratókampányoknak és külső beavatkozásnak vannak kitéve, de a tavalyi magyarországi választáson ezek az erőfeszítések kudarcot vallottak.

A külügyi tárca vezetője arra számít, hogy nagy lesz a nyomás Magyarországon a orosz–ukrán háborúval kapcsolatban is. Mint mondta, bár a kormány elítéli a háborút és támogatja Ukrajna területi integritását, illetve a szuverenitás elvét, ez nem Magyarország háborúja, ezért szerinte nincs felelősségünk benne, és senki nem követelheti, hogy fizessük meg az árát. A kormány jól ismert narratívájára térve leszögezte, hogy az emberéleteket meg kell védeni, és azt csakis békével lehet.

A kárpátaljai kisebbségek helyzetével kapcsolatban a miniszter kifejtette, hogy az Ukrajnában működő magyar nemzeti iskoláknak ettől az évtől ukrán iskolaként kell működniük, amit a miniszter a kisebbség jogfosztásaként és az anyanyelvi oktatás súlyos korlátozását bizonyító változásnak tart. Szijjártó kijelentette, hogy amíg Ukrajna nem adja vissza a magyar közösség jogait, addig Magyarország nem támogatja az ország Európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését.

A továbbiakban Szijjártó Péter arról beszélt az értekezleten, hogy fenn kell tartani az Oroszországgal folytatott kommunikációt, mert ellenkezős esetben nincs esély a békére. Magyarország nem fogja felmondani az Oroszországgal kötött energiamegállapodásait, és nem enged az ezzel kapcsolatos nyomásgyakorlásnak. A szankciós politikai megbukott, kudarcot vallott, bajt hozott Európára – fogalmazott a miniszter.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!