Az EU eltörölné a nők és férfiak közti bérkülönbségeket

2023. augusztus 10. – 09:34

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió felmérése szerint jelentős, akár 14 százalékos bérkülönbség lehet jelenleg az azonos munkakörben dolgozó nők és férfiak közt, vagyis a nők átlagosan közel két hónapot ingyen dolgoznak évente. Ezen és az azonos értékű munkáért kifizetett összegek közti általános különbségeken változtatna a 2023/970/EU irányelv, amelynek bevezetését még ebben az évtizedben elkezdenék, írja az Rtl.hu.

A cikk szerint az irányelv 2027 közepétől kezdődő és a cégek méretétől függően 2031 közepéig tartó bevezetése után kötelesek lesznek nyilvánosságra hozni a munkavállalók díjazásáról szóló átfogó kimutatásokat. Ettől a megoldástól azt várják, hogy egyenlő vagy egyenértékű munkáért nemektől függetlenül azonos díjazás járjon.

A KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda szakértője a változással kapcsolatban kiemelte, hogy ezeket a kimutatásokat a jövőben nemcsak a munkavállalók számára kell majd elérhetővé tenni, de az álláshirdetésekre is hatással lesz a változás. Ezekben ugyanis fel kell tüntetni a felkínált pozícióhoz tartozó kezdeti díjazást vagy a díjtartományt.

A szakértő szerint ezzel a kiválasztási folyamat is lerövidülhet, hiszen az átláthatóság megteremtésével nem egy többkörös kiválasztási folyamat végén derül majd ki, ha egy cég nem kínál a jelentkezőnek megfelelő fizetést.

Az irányelvben megfogalmazott célokat a munkaügyi felügyelőségek és az egyenlő bánásmódért felelős testületek jogköreinek megerősítésével érnék el. Ezek pontosítást kérhetnek majd a bérjelentésekkel kapcsolatban, és a cégeknek kötelességük lesz válaszolni ezekre a megkeresésekre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!