Világot akartak hódítani kóser karfiollal és brokkolival, mára milliárdos közpénzveszteség és hallgatásba burkolózó vezetők maradtak

2023. augusztus 8. – 12:43

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú riportban járt utána a 24.hu annak az Agro Rehab nevű cégnek, amelyik a 2010-es években meg akarta hódítani a világ kóserpiacát, a kisvárdai projekt azonban finoman fogalmazva nem azt hozta, amit vártak tőle.

A lap bárhova fordult, csak zárt ajtókat talált. A cégnek 2018 óta összesen 3,2 milliárd forint vesztesége keletkezett, de valamiért mégsem zárják be, hanem adófizetői pénzen finanszírozzák a brutális mínuszokat.

A cég ügyvezetője eleinte a magát „fideszes zsidónak” tartó Szabó György volt, aki a XIII. kerületben volt fideszes képviselő, jelenleg a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) elnöke, az EMIH-et (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) vezető Köves Slomó szövetségeseként tartják számon. A lap elérte Szabót, de ő a történet okait nem akarta részletezni, és távozásának okairól sem akart beszélni.

Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriumának elnöke a holokauszttúlélők második generációjának támogatásáról tartott budapesti sajtótájékoztatón 2019. május 7-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTVA / MTI
Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriumának elnöke a holokauszttúlélők második generációjának támogatásáról tartott budapesti sajtótájékoztatón 2019. május 7-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTVA / MTI

A cég jelenlegi vezetőjével, Kegye Ádámmal is csak pár percet tudott beszélni telefonon a lap munkatársa, ő azt mondta, engedélyt kér a tulajdonostól a nyilatkozatra, majd azt közölte: mivel nem kötelező nyilatkoznia, inkább nem élne a lehetőséggel. Arra sem kívánt válaszolni, hogy mi az oka annak, hogy évek óta sok százmilliós veszteséget termel minden évben a cég, ahogy arra sem felelt, mit hozhat a jövő a vállalat számára.

A lap írt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek, hogy mégis mi magyarázza, hogy fenntartsanak egy ennyire veszteséges projektet, de kérdésükre nem kaptak választ. Keresték Seszták Miklós KDNP-s politikust, Kisvárda parlamenti képviselőjét is, akihez egy ideig tartozott a cég. Ám az egykori miniszter sem reagált. A Köves Slomó-féle EMIH azt írta a 24.hu-nak: nem voltak üzleti kapcsolatai az Agro Rehabbal.

Nem kaptak tehát választ senkitől arra, mi lehet az adófizetői pénzből finanszírozott többmilliárdos veszteség oka, és arra sem, terhel-e bárkit felelősség ezért a gazdálkodásért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!