Januártól a németországi szinten lehet a magyar üzemanyagár

2023. augusztus 7. – 11:19

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány 2024 januárjától a benzin és a gázolaj literenkénti jövedéki adóját bruttó 41 forinttal megemeli, ezzel a magyarországi üzemanyagárak jó eséllyel magasabbak lesznek, mint a környező országokban, és elérhetik a németországi szintet, írja a 24.hu.

Nagyot drágultak az elmúlt héten az üzemanyagok, a benzin ára átlagosan 42, míg a gázolajé 51 forinttal növekedett. A gázolaj átlagára 628 forintra nőtt, a benziné 627 forintra. A piaci előrejelzések alapján a kőolaj világpiaci ára tovább emelkedhet a következő hónapokban.

A kormány 2024 januárjától EU-s kötelezettségre hivatkozva emeli további 41 forinttal az árakat, miközben szó sincs arról, hogy az EU valóban ilyen mértékű adóemelést sürgetett volna. Az uniós szabályok szerint egy adott év jövedéki adójának szintjét a megelőző október eleji euróárfolyam alapján kell kiszámítani. A Pénzügyminisztérium a jövedéki adót 425 forintos euróárfolyammal kalkulálva állapította meg. Holott idén az euró MNB-középárfolyama 368 és 402 forint között változott, jelenleg 390 forint körül van egy euró.

A lap tehát arra jutott, hogy az indokoltnál nagyobb mértékű adóemelés célja az, hogy a nem túl rózsás állapotban lévő központi költségvetés bevételi számait jelentősen növeljék. Kérdéses ugyanakkor, hogy valóban jönnek-e majd ebből a remélt bevételek, hiszen az árak emelkedése miatt hónapok óta csökken a kiskereskedelmi forgalom a kutakon. 2023-ban a KSH szerint a január–június közötti időszakban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva 22 százalékkal esett vissza az értékesítés volumene.

Ha az üzemanyag átlagára januártól a 670 forint körüli sávba emelkedne Magyarországon, azzal szinte elérnénk a németországi árakat, ott 676-726 forint közötti sávban vannak most az üzemanyagárak. A környező országoknál magasabb lenne így az üzemanyagár, Romániában például 550 forint körül vannak az üzemanyagárak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!