Pénzt ajánlottak helyi vállalkozók, csak nyisson újra az ország egyik legszebb fürdője, de aztán nemigazán fizettek

2023. augusztus 7. – 09:23

Másolás

Vágólapra másolva

Megígérték tavaly helyi vállalkozók, hogy hajlandók pénzzel támogatni a magas rezsiköltségek miatt bajba került miskolctapolcai barlangfürdő működését, a felajánlott összegnek viszont csak alig a töredéke érkezett meg a fenntartóhoz, írja a Népszava.

Tavaly ősszel nagyot robbant a hír, hogy az egekbe ugró rezsiköltségek miatt átmenetileg bezárt Észak-Magyarország egyik legegyedibb turisztikai létesítménye, a miskolci önkormányzat tulajdonában lévő miskolctapolcai barlangfürdő.

Ez az egész körzet gazdasági folyamataira hatással van, sok környékbeli cég félt attól, hogy fizetővendégek nélkül marad. Ezért jó pár, vendéglátásból élő vállalkozó megkereste a város vezetését és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarát azzal, hajlandóak anyagilag támogatni a fürdő működtetését, ha azt újra kinyitják.

Ehhez 60 millió forint pluszforrásra volt szükség, aminek befizetését 20-20-20 millió forinttal, egyenlő arányban vállalta a város, a kamara és a vállalkozók.

De végül az anyagi teher nagy része az önkormányzat vállán maradt.

A vállalkozók által felajánlott 20 millió forintból a barlangfürdő újranyitása után mindössze 700 ezer forint folyt be, további 3 millió forintos keretösszeggel pedig reklámszerződést kötöttek. Illetve a helyi szállásadók nagyobb tételben vettek meg kedvezményes tarifával belépőjegyeket, amiket aztán a vendégeik használhattak fel.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara sem szerzett állami támogatást, a szervezet végül a saját keretéből félmillió forinttal segítette a barlangfürdő újranyitását.

A kormány a magas rezsiköltségek miatt jó pár város hasonló gondban lévő fürdőjének adott százmilliós, akár milliárdos állami támogatást, de Miskolcnak nem kormánypárti városvezetése van, így ők egy petákot nem kaptak erre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!