Sokkal többet költünk megélhetésre, mint egy éve

2023. augusztus 5. – 12:04

Másolás

Vágólapra másolva

Havonta, átlagosan 60 ezer forinttal többet költöttek az emberek megélhetésre Magyarországon, mint egy évvel korábban, derül ki a K&H Bank felméréséből, amelyről a 444 írt részletesen.

Az összevetés támpontjai közé tartozik, hogy 2023 első három hónapjában 25 százalék fölött volt az infláció, akkor a kiadásnövekedés átlagosan 64 ezer forint volt, míg a második negyedévben 20,1–24 százalékra mérséklődött a pénzromlás, ami magyarázatot ad a fenti eltérésre.

Mint a cikkben kitérnek rá, a felmérésben részt vevő 30–59 éves korosztály válaszadó tagjainak esetében a havi kiadások növekedésének mediánértéke 49 ezer forint volt, vagyis ez az az összeg, amelynél a válaszadók fel többet, a másik fele kevesebbet költött.

Érdekes az is, hogy a válaszok tizennyolc százalékában 100–149 ezer forintos többletről számolnak be szintén a tavalyi év azonos időszakához képest, míg a résztvevők hét százaléka mondta azt, hogy több mint 200 ezer forinttal emelkedtek meg a kiadásai egyetlen év alatt, és nagyjából ennyien voltak azok, akik bevallásuk szerint alig 20 ezer forinttal költenek többet havonta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!