Megvonta az Egyesült Államoktól az „AAA” államadós-besorolást a Fitch Ratings

2023. augusztus 2. – 05:55

Másolás

Vágólapra másolva

Megvonta az Egyesült Államoktól a lehetséges legjobb, „AAA” államadós-besorolást a Fitch Ratings, elsősorban azért, mert a várakozások szerint a következő három évben romlanak az amerikai államháztartási mutatók, és növekszik a már most is magas államadósság, írja az MTI.

A nemzetközi hitelminősítő szerda hajnalban Londonban közölte, hogy az eddigi „AAA”-ról egy fokozattal „AA plusz”-ra rontotta a minősítést. A cég egyidejűleg levette az osztályzatot a negatív figyelőlistáról, és stabil kilátással látta el az új besorolást. A Fitch még május 24-én, az adósságplafonról szóló megállapodás késlekedése miatt helyezte negatív figyelőlistára az amerikai államadós-osztályzatot. Az akkori lépés indoklásában szerepelt az erősödő politikai polarizáció és a pártok közötti megosztottság az államadósság-politika kérdéseiben.

A három globális hitelminősítő közül jelenleg már csak a Moody's Investors Service tartja nyilván a lehetséges legjobb besorolással az amerikai államadósság-kötelezettségeket. A másik hitelminősítő, a Standard & Poor's már 2011-ben megvonta az Egyesült Államoktól az „AAA” osztályzatot, amely 1941 óta volt érvényben.

A Fitch Ratings várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért amerikai államháztartási hiány az idén 6,3 százalékra emelkedik a tavalyi 3,7 százalékról, és 2024-ben 6,6, 2025-ben 6,9 százalékra növekszik tovább.

A GDP-arányos amerikai államadósság-ráta a Fitch prognózisa szerint az idén 112,9 százalék lesz, és 2025-ig 118,4 százalékra emelkedik. A hitelminősítő szerint ez több mint két és félszer magasabb az „AAA” kategóriás gazdaságok államadósság-rátájának mediánszintjénél, amely 39,3 százalék.

Idén januárban írtunk arról, hogy negatívra módosította az eddigi stabilról a devizában denominált hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek „BBB” szintű, befektetési ajánlású besorolásának kilátását is a Fitch Ratings.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!