Most megtudhatja, hogy ön is az 52 ezer leggazdagabb magyar egyike-e

2023. július 26. – 14:23

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább száz embernek van 100 millió dollárt (kb. 34,5 milliárd forintot) meghaladó pénzügyi vagyona Magyarországon, derül ki a Boston Consulting Group (BCG) stratégiai menedzsment tanácsadó cég Global Wealth Report 2023 című, MTI-hez eljuttatott jelentéséből.

A globálisan is az úgynevezett ultragazdagok közé tartozó magyarok helyzetén kívül a jelentés készítői azt is megvizsgálták, hogy hazánkban hányan rendelkeznek dollármilliókra vagy legalább százezrekre tehető tartalékokkal. Mint kiderült, 20 millió és 100 millió dollár (kb. 7–34,5 milliárd forint) közötti pénzügyi vagyona további 500 magyarnak volt tavaly, és mintegy 15  ezren birtokoltak 1 millió és 20 millió dollár közötti tartalékot, de további 52 700-an rendelkeznek 250 ezer és egymillió dollár közötti vagyonnal. Ez utóbbi tartomány alsó határa már nem jelent kirívó gazdagságot, hiszen átszámítva az 86,7 millió forintos összeg egy jobb budai lakás árának felel meg.

A BCG a Magyarországot is magában foglaló globális felméréshez a nemzeti számlák globális rendszerén (SNA) alapuló, központi és kereskedelmi bankoktól származó adatokat használta fel kutatásaihoz. A jelentés szerint a globális pénzügyi vagyon tavaly 15 év után először csökkent, négy százalékkal 255 ezer milliárd dollárra.

Ezzel szemben Magyarországon a személyes pénzügyi vagyon két százalékkal nőtt 2022-ben, ami kelet-közép-európai összevetésben kiugrónak számít, hiszen a régióban átlagosan egyszázalékos volt a csökkenés ebben az időszakban. A nettó személyes pénzügyi vagyon Magyarországon 2022 végére 200 milliárd dollárra emelkedett.

A pénzügyi vagyontól eltérően a más befektetési eszközökben tartott vagyon, mint az ingatlan, a tartós fogyasztási cikk, a művészeti alkotások, a nemesfémek értéke világszerte 5,5 százalékkal 261 billió dollárra nőtt 2022-ben. Magyarországon tavaly a nem pénzügyi vagyon ennél sokkal nagyobb mértékben, mintegy 16 százalékkal 300 milliárd dollárra ugrott, meghaladva az elmúlt öt év 14 százalékos növekedési ütemét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!