Több forgatás leállt, nehéz helyzetbe került egy csomó magyar filmipari dolgozó a hollywoodi színészsztrájk miatt

2023. július 21. – 20:11

Másolás

Vágólapra másolva

Több film forgatása Magyarországon is leállt a hollywoodi sztrájkok miatt, az előkészítés alatt álló filmeknél pedig bizonytalan, mikor kezdődhet a munka – tudta meg az RTL Híradó filmipari szereplőktől.

A riportból kiderül, hogy például egy, a nürnbergi perről szóló, Magyarországon forgó amerikai játékfilmnek nemrég kezdték volna a forgatását, de a sztrájk miatt a producer két hét türelmet kért a stábtól. Most csak előkészítést tudnak végezni, a bérelt stúdiót tartaniuk kell, de a díszletépítéshez nem kezdtek hozzá. Megpróbáltak külön engedélyért folyamodni az amerikai szakszervezethez, hogy főszereplőik, például Russell Crowe külön engedéllyel elkezdhesse a forgatást, most erre várnak.

A Híradó stábjának filmesek azt mondták, vegyes a kép, de több produkció teljesen leállt, csak azok tudnak haladni, amelyiknél a színészek mentességet kaptak a szakszervezettől.

Magyarországon több mint 20 ezer ember dolgozik a filmiparban, többségük a bérgyártásban, tehát nem tagjai az amerikai filmes szakszervezeteknek, viszont teljesen kiszolgáltatottak annak – mondta az Origó Stúdió marketingvezetője.

Július 13-án 63 év után először történt meg, hogy egyszerre sztrájkolnak a SAG-AFTRA szakszervezet színészei és a WGA szakszervezet forgatókönyvírói. A színészek szakszervezetének 160 ezer tagja azt követeli, igazítsák hozzá a javadalmazásukat az iparág gyorsan változó körülményeihez, illetve pusztán az írókkal való szolidaritás miatt is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. Filmes szakemberek szerint a sztrájk időtartamát egyelőre nem lehet megalapozottan megbecsülni, akár hónapokig is eltarthat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!