Nagyot esett a magyarok gázfelhasználása tavalyhoz képest

2023. július 19. – 10:56

Másolás

Vágólapra másolva

2023 első hat hónapjában a tavalyhoz képest több mint 18 százalékkal csökkent a magyarok gázfogyasztása. Ez körülbelül egymilliárd köbméternyi spórolást jelent, ennek kétharmada a gazdaságban, egyharmada pedig a lakosságnál jelentkezett – jelentette szerdán az MTI az Energiaügyi Minisztérium közleménye alapján.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összesítése szerint idén a háztartások gázfelhasználása 17,6, míg a gazdasági szereplőké 18,4 százalékkal kevesebb volt mint az előző év azonos időszakában.

2022 első felében 5,7 milliárd köbméter földgáz fogyott Magyarországon. Ehhez képest idén eddig kevesebb mint 4,7 milliárdot használtunk fel.

Közleményében az EM pozitív folyamatként írta le a gázfogyasztás csökkenését. Felhívták a figyelmet arra, hogy „a háború és szankciók okozta energiaválságban” a kormányzati intézkedések és a lakosság tudatosságának köszönhetően mérséklődött a gázfelhasználás. Az EM szerint ezek a folyamatok biztosították az ország állandó gázellátását. Valójában a fogyasztás csökkenésének legfontosabb oka az volt, hogy 2022 második felében megváltoztak a rezsicsökkentés szabályai, és sokaknak drágult a gázfogyasztás is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!