A borászok kilobbizták, hogy a borosüvegek után fizetendő termékdíj ne emelkedjen

2023. július 14. – 22:16

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány csökkenti a borosüvegek után a kiterjesztett gyártói felelősség keretében fizetendő díjtétel mértékét – közölte péntek este az Agrárminisztérium.

A borászokkal való kivételezést azzal indokolja Nagy István miniszter, hogy segíteni kell a rendkívül kiélezett borpiaci versenyben való eredményes helytállásukat.A kedvezmény miatt az új díjtétel nem fog nagyobb anyagi terhet jelenteni az ágazat szereplői számára az eddig fizetett termékdíjnál.

A kiterjesztett gyártói felelősség rendszerét uniós elvárásra vezetik be, célja arra ösztönözni a gyártókat, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék és csomagolóanyag, illetve környezetbarát anyagokat használjanak. A rendszer elméletileg a „szennyező fizet” elvét alkalmazza úgy, hogy az érintett vállalkozásoknak emelt díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségeinek megtérítésére.

Ilyen modellek Európa-szerte működnek, Magyarországon azonban kissé rendhagyó módon, a normál piaci működést teljesen kihagyva kezdik el bevezetni idén nyáron. A díjakat a Mol hulladékkoncessziós cége, a MOHU számolta ki, és az élelmiszeripari szereplők szerint egy kicsit vastagon fogott a ceruza: több anyag esetében is a környékbeli országokban szokásos díjtételek sokszorosa jött ki. Hogy mi a számítás alapja, azt hiába próbálták kikérni a cégtől. Erről a legutóbb a Téma podcastban beszélgettünk Éder Tamás élelmiszeripari szakemberrel, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnökével.

Az új termékdíj váratlanul nagy összege miatt újabb drágulást hozhat az élelmiszereknél, de a kormány friss lépése értelmében ez legalább a borokat nem fogja érinteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!