Alig csengett le az ételek drágulása, máris újabb inflációs spirált hozhat a gyártókra kivetett vaskos termékdíj

2023. június 30. – 07:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az árstop végének apropóján Éder Tamás élelmiszeripari szakember, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke, a Bonafarm vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója járt a Téma podcastban. Brückner Gergővel átbeszélték a másfél évet élt ármaximálás hatásait, a világpiaci trendeket és azt, milyen visszásságokat lát az ágazat a kiterjesztett gyártói felelősség érvényesítésének magyar modelljében. Itthon ugyanis a más országokban működő piaci verseny helyett központosított modellben oldanák meg a kérdést, miközben a cégek még azt sem láthatják, hogyan alakultak ki a súlyosnak tűnő díjtételek.

Az adásban szóba kerülő témák:

  • A kormány augusztustól kivezeti az ármaximálást. Miért érveltek végig amellett az ágazati szakemberek, hogy legyen minél hamarabb vége az élelmiszerárstopnak?
  • Milyen stratégiákat követtek a kiskereskedők az ideiglenesből lassan állandó állapottá váló árstop keretei között? Hogyan rombolta ez a magyar beszállítói kapcsolatokat és miért szorulnak vissza ismét a magyar termékek a magyar vásárlók kosarában?
  • Milyen gyorsan mehet végbe az árkiegyenlítődés az árstop alól most feloldott termékeknél? A kötelező akciózás önmagában okozhat olyan szintű piactorzítást, amilyet az árstop?
  • Miben a leginkább versenyképtelen a magyar élelmiszeripar, és miért üt be ez most, válság idején különösen?
  • Hamarosan életbe lép a környezetvédelmi szempontból fontos kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) furcsa, magyar megoldása – ennek keretében a mai 5-6, esetenként akár tízszeresére nőhet a gyártók pénzügyi terhe. Újabb ételinflációs spirál indulhat? Hogy lehet, hogy ezek a díjak külföldön alacsonyabbak, és miért nem engedi megnézni a Mol hulladékkoncessziót birtokló cége a számításait?
  • Milyen speciális tényezők okozták a sertéshús árának hirtelen és durva emelkedését, miért késett ez meg a többi termékhez képest, és miért okoz ez most veszteséget a termelőknek?
  • A húsipar szempontjából meghatározó, hogy egyszerre van jelen egy keresletnövekedés fejlődő piacokon, illetve a fejlettebb országokban a vegetarianizmus, vegánság terjedése. Milyen irányba megy az ágazat, hogyan reagálnak a nagy húsipari cégek az alternatív trendekre, mint például az emberi fogyasztásra is alkalmas rovarfehérje megjelenése?
  • Várható rövid távon, hogy újra hozzáférhetnek a magyar sertésexportőrök az ázsiai piacokhoz, ahonnan a sertéspestis jelenléte miatt vannak kitiltva?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!