Nagy Márton Kínában tárgyalt, még több kínai befektetést hozna Magyarországra

2023. július 11. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter öt napon keresztül folytatott tárgyalásokat Pekingben a Magyarország és Kína közötti gazdasági és pénzügyi kapcsolatok erősítése céljából – közölte az MTI. A miniszter az útja során számos találkozót folytatott le, többek között az Ipari és Információstechnológiai Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság magas rangú képviselőivel és a Kínai Fejlesztési Bank, a Kínai Export-Import Bank, valamint a legnagyobb kínai kereskedelmi bankok vezetőivel is.

Nagy Márton az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank szakértőinek előadást is tartott a globális külföldi működőtőke-befektetés (FDI) stratégia új irányairól, és tárgyalt a bank vezetésével a lehetséges magyarországi finanszírozási lehetőségekről.

A magyar és a kínai fél is hangsúlyozta, hogy az elkövetkező időszakban a kínai befektetések terén ugrásszerű növekedésre számítanak, a jelenlegi 3 milliárd eurót meghaladó mértékű kínai FDI-állomány a következő években 13 milliárd euróra fog növekedni.

Kiemelték, hogy míg hazánkban eddig a vegyipar, a telekommunikációs és a bankszektor adta a kínai működőtőke-beruházások jelentős hányadát, addig a közeljövőt az elektromobilitás fogja meghatározni, beleértve az akkumulátor- és az elektromosautóalkatrész-gyártó beruházásokat.

A gazdaságfejlesztési tárca szerint annak érdekében, hogy a fejlesztések Magyarországon megvalósulhassanak, jelentős energetikai és infrastrukturális fejlesztéseket kell végrehajtanunk, amit részben kínai vállalatokkal közösen, illetve a kínai tőke bevonásával kívánnak megvalósítani, Magyarország pedig mindig nyitva állt a kínai befektetések előtt.

A Magyarországon egyre erősödő kínai gazdasági jelenlétet az elmúlt egy hónap hírei is bizonyítják: Szijjártó Péter júniusban jelentette be, hogy újabb kínai akkugyár települ a Komárom-Esztergom vármegyei Ácsra, ezután a Direkt36 írt arról, hogy Kína vasúton szállítaná Magyarországra az Európába szánt vegyianyag-termelésének jelentős részét, július elején pedig egy kínai műsorszolgáltatóval kötött megállapodást a magyar köztévé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!