Drasztikusan csökkent a boltok forgalma, üzemanyagból is kevesebbet veszünk

2023. július 6. – 09:28

Másolás

Vágólapra másolva

Májusban a kiskereskedelem forgalmának volumene – jelentős bázishatás mellett – a nyers adat szerint 12,7, naptárhatástól megtisztítva 12,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest, írta a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatójában.

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 7,3 százalékkal,
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 10,9 százalékkal,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 25,9 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8 százalékkal elmaradt az előző havitól. 2023. január–májusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 10,8 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

A tájékoztatóból kiderül, hogy az élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,2 százalékkal esett vissza az értékesítési volumen, de az ital- és dohányáru-szaküzletek is négyszázalékos csökkenést éltek meg.

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 4,6 százalékkal nőtt az eladások volumene, de minden más szegmensben mélyrepülés látszik, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,9, a használtcikk-üzletekben és a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 16-16, az iparcikk jellegű vegyes és a bútor-, műszakicikk-üzletekben 20-20 százalékkal kisebb lett.

Az online vásárlások és a csomagküldő szolgáltatások is visszatükrözik mindezt, ezeknél 9,3 százalékos volt az csökkenés.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 25,9 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 6,9 százalékkal csökkentek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!