A magyarok 72 százaléka szeretné, ha bevezetnék az eurót

2023. július 3. – 20:08

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon az emberek 72 százaléka szeretné, ha bevezetnék az eurót, de csak a megkérdezettek 24 százaléka szerint áll erre készen az ország – derül ki az Eurobarométer néhány napja publikált kutatásából, ami 2023 áprilisában készült abban a hat euróövezeten kívüli tagállamban, amelyek jogilag elkötelezték magukat az euró bevezetése mellett. Tehát Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Svédországban,

A felmérés alapján a magyarok 25 százaléka utasítja el az euró bevezetését. Azzal, hogy az euró bevezetésével az ország elveszti identitásának egy részét, a válaszadók 26 százaléka értett egyet. Magyarországon 62 százalék gondolja úgy, hogy az euró bevezetése pozitív hatással lenne az országra, míg 31 százalék szerint negatív hatással lenne.

Forrás: Flash Eurobarometer 527 – Ipsos European Public Affairs
Forrás: Flash Eurobarometer 527 – Ipsos European Public Affairs

Magyarországon más országokkal összehasonlítva nagyon magasnak számít az euró bevezetésének támogatottsága, ugyanis a megkérdezettek 58 százaléka támogatja az euró bevezetését a saját országában. A magyarhoz hasonlóan magas a támogatottság mértéke Romániában (71 százalék). Lengyelország ez az arány 55 százalék, Svédországban 54 százalék, Bulgáriában 49 százalék, Csehországban 44 százalék. Románia kivételével valamennyi felsorolt országra elmondható, hogy a válaszadók legalább fele tájékozottnak érzi magát az euróval kapcsolatban.

Matolcsy György jegybankelnök júniusban az euró bevezetéséről azt mondta: „A mi álláspontunk az, hogy ha elérjük az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének közel 90 százalékát, akkor már érettek leszünk az euróra”. Szerinte ez 2030-ra lehet reális cél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!