Matolcsy szerint kötelező bevezetni az eurót, 2030-at reálisnak látja

2023. június 4. – 07:59

Másolás

Vágólapra másolva

25 éves az Európai Központi Bank (EKB), amely az euró koordinálására és kezelésére jött létre 1998-ban. Matolcsy György jegybankelnök ennek apropóján adott interjút a Kossuth rádió Felfedező című műsorának.

Matolcsy úgy látja, az EKB és az eurózóna legnagyobb eredménye az, hogy fennmaradt. „A Magyar Nemzeti Banknak van egy világos, határozott, mindenki számára érthető álláspontja: kötelező bevezetnünk az eurót, ami egy kettős döntés lesz, a magyar kormány és az Európai Bizottság közös döntése” – mondta Matolcsy.

„A mi álláspontunk az, hogy ha elérjük az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének közel 90 százalékát, akkor már érettek leszünk az euróra” – jelentette ki Matolcsy, aki mindezt 2030-ra datálja.

Eddig húsz ország vezette be az eurót, a görögök túl korán, és Szlovákia is felkészületlenül lépett be az eurózónába, a gazdaság nagyot esett vissza a belépéskor.

Az MNB több mint 11 ezer milliárd forintot bocsátott a magyar gazdaság rendelkezésére, ez plusz 10 százalékos gazdasági növekedést ért, és ezt nem tehették volna meg, ha az eurózónához tartozunk – állította Matolcsy.

Varga Mihály pénzügyminiszter tavaly októberben arról beszélt, hogy el lehet gondolkodni a belépésen az ERM 2-es árfolyamrendszerbe, de ez a kérdés nincs a kormány napirendjén. Az ERM 2-t az euróbevezetés előszobájának tekintik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!