Az akkumulátorgyártás miatt kínai és indiai energiafüggőség is megjelenhet Magyarországon

2023. június 21. – 11:57

Másolás

Vágólapra másolva

A karbonsemlegesség növeli a keresletet bizonyos nyersanyagok – elsősorban fémek és ritka ásványok – iránt. Az átállás új gazdasági és politikai függőségi viszonyok kiépüléséhez, illetve erősödéséhez vezethet – írja a brit Cambridge Econometrics kutatócég.

Magyarországon az akkumulátorgyárakra épülő stratégia miatt – szerdán újabb gyár építését jelentették be – több új függőségi viszony is kialakulhat.

Magyarországon megjelenhet majd a kínai, az ausztrál, a chilei vagy az indiai energiafüggőség, miközben nem szűnne meg az orosz nyersanyagfüggés sem

– állapította meg a kutatócég. A fosszilis energiahordozók kivezetése eleve új technológiák elterjedésével jár. Épp ezért olyan nyersanyagokra lesz tömegesen szükség, mint a réz, az alumínium, a kobalt, a lítium és a nikkel. Ezek mind véges a mennyiségű nyersanyagok, a lelőhelyeket pedig néhány tucatnyi ország birtokolja. Az elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges lítiumot elsősorban Ausztráliában, Chilében, illetve Kínában bányásszák, az akkumulátorokhoz fontos nikkelt pedig Indonéziában a Fülöp-szigeteken és Oroszországban.

Fazekas Dóra, a Cambridge Econometrics budapesti irodájának vezetője szerint törekedni kell arra, hogy ne építsünk ki új függőségi viszonyokat, ehhez arra van szükség, hogy számoljunk a nyersanyagok keresletével és kínálatával. Emellett az is elengedhetetlen, hogy a kibocsátást elsősorban előidéző fogyasztás is csökkenjen, ide tartozik az épületek szigetelése vagy az egyéni közlekedés újragondolása. Mivel ha csak annyit teszünk, hogy benzines és dízeles autóinkat elektromos hajtásúakra cseréljük még növeljük is az új és ritka nyersanyagok iránti igényt.

Az új nyersanyagokért való küzdelmet jól mutatja a portugál falú példája, ahol a helyiek a Savannah Resources brit bányavállalattal küzdenek egy oda tervezett lítiumbánya miatt. Egyébként nem rég fogadták el az EU azon javaslatát, aminek a célja, hogy „biztosítsa az Európai Unió hozzáférését a kritikus fontosságú nyersanyagok biztonságos, diverzifikált, megfizethető és fenntartható ellátásához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!