Bloomberg: Nyugati luxusszállásokba fektethet az MNB alapítványi pénzeit kezelő Optima lengyel cége

2023. június 20. – 13:11

Másolás

Vágólapra másolva

33,3 milliárd forint – szép kerek szám, ez volt tavaly a GTC Hungary adózás előtti nyeresége. A cég a lengyel központú GTC (Globe Trade Center) SA egyik leánya, a társaság Lengyelországban, Magyarországon, Szerbiában, Bulgáriában, Romániában és Horvátországban rendelkezik irodaházakkal, idei első negyedéves jelentése alapján 37 épületben 500 ezer négyzetméter területtel.

A társaság azért érdekes, mert a végső tulajdonosai között a legnagyobb a Magyar Nemzeti Bank alapítványi pénzeit kezelő Optima Befektetési Alapkezelő Zrt. A Bloomberg most úgy tudja, hogy az eddig elsősorban a kelet-közép-európai irodapiacra fókuszáló cég nyugati luxusingatlanokat szemelt ki.

Ennek természetesen itthon most azért sem túl jó az optikája, mert az MNB nyereséges évei során keletkezett eredményből luxusingatlanok lehetnek, a mostani gigantikus jegybanki veszteség pedig majd könnyen a sok gonddal küzdő hazai költségvetés gondja, feltőkésítési kötelezettsége lesz.

Mindenesetre elsőként nézzünk pár gyönyörű képet és videót arról, hogy miként is néznek ki a kiszemeltek, Görögországban, Svájcban, vagy éppen Franciaországban. A Bloomberg úgy tudja, hogy a varsói tőzsdén jegyzett GTC előrehaladott tárgyalásokat folytat a svájci Gstaadtól a franciaországi Cannes-on át,a görög Korfu szigetéig faházakat és villákat fejlesztő Ultima Capital SA többségi részesedésének megszerzéséről. Erről egy anyagot össze is állított a befektetőinek.

Az Ultima szerint az ügylet vállalati értéke 1,5 milliárd dollár körül lehet, de azt majd a részvényesek legalább 80 százalékának közgyűlésen kell támogatnia. A tranzakció az előterjesztés szerint elősegíti a portfólió diverzifikálását, és a GTC egy számára új, de mindenképpen stabil piacra léphet be.

Miután 2020-ban az Optima Zrt., a magyar jegybank egymilliárd dolláros alapítványi vagyonának kezelésére létrehozott szervezet, beszállt a GTC-be, már elhangzott, hogy a csoport az irodák mellett a vendéglátási szegmens irányába is terjeszkedhet.

Az Ultima tavaly 17 millió svájci frank bevételre tett szert a 11 helyszínen található 48 lakóházból, faházból, villából és telekből álló portfóliójából, amelyeket a cég körülbelül 1,1 milliárd frankra értékel. A GTC ugyanebben az időszakban 167 millió euró (több mint 60 milliárd forint) bérleti bevételt gyűjtött be a 2,3 milliárd eurót meghaladó projektportfólióból.

A piacon mi korábban, egészen pontosan, amikor a GTC belgrádi irodákat adott el a magyar Indoteknek, azt hallottuk, hogy a GTC a kisebb kockázatú, prémiumpiacokra fókuszál a jövőben (magyar, lengyel piacra mindenképpen), miközben a szerb érdekeltségei mellett a román portfólióját is kínálja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!