GKI: Az élelmiszerek drágulása év végére meghaladhatja a 20 százalékot

2023. június 16. – 20:46

Másolás

Vágólapra másolva

A KSH adatai szerint átlag 533 forintot kérnek egy tábla mogyorós csokoládéért ma, másfélszer annyit, mint tavaly. A gyártók Európa-szerte azzal magyarázzák a drágulás okát, hogy az alapanyagokért is többet kell fizetni, és a bérköltségek is megemelkedtek, a drágulás azonban hónapok óta itthon a legnagyobb – derül ki az RTL Híradóból.

Míg Bulgáriában és Romániában tíz százalék alá csökkent az infláció, addig Magyarországon májusban 21,9 százalék volt az Eurostat friss összesítése szerint – ez több, mint háromszorosa a tagállamok átlagának.

Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában az Európai Unió Oroszország elleni szankcióival magyarázta a drágulás magyarországi ütemét, aminek fő oka az energiaárak emelkedése. Ellenben a GKI szerint a kormányzati beavatkozások és különadók miatt maradt kiugró az infláció Magyarországon. Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója az RTL-nek azt mondta, hogy az energiaárak azért magasak, mert nem csatlakoztunk az uniós közös gázbeszerzéshez, így mi sokkal többet is fizettünk érte, és emellett a gazdaságpolitika mindent megtesz azért, hogy az inflációt magas szinten tartsa.

A GKI számításai szerint ha az infláció 10 százalék alá csökken az év végére – ami ugye a kormány célja –, a vásárlók akkor is nagyobbnak fogják érezni a drágulást.

„Ez inkább 20 százalék körül lesz az élelmiszereknél, de mivel a csomagolóanyag esetében egy rendkívüli áremelési kényszer lép be, ezért akár még annál is magasabb lehet”

– tette hozzá Molnár László.

Az Eurostat friss adatai szerint átlag 34,1 százalékkal kerülnek többe az élelmiszerek ma, mint egy évvel ezelőtt. A felmérések szerint az unióban Magyarországon drágultak a legtöbbet az élelmiszerek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!