KSH: 8,3 százalékkal csökkent az ipari termelés áprilisban

2023. június 14. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva

8,3 százalékkal csökkent az ipari termelés áprilisban, a munkanaphatástól megtisztítva pedig 5,8 százalékkal mérséklődött a termelés a tavalyi év azonos időszakához képest – erősítette meg második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Az ipari termelés csak Pest régióban nőtt (2,4 százalékkal). A többi régióban 5,2 és 13,3 százalék közötti volumencsökkenést regisztráltak, a legnagyobb mértékűt Észak-Alföldön.

A feldolgozóipari alágak döntő többségében csökkenést mértek, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban és a villamos berendezés gyártásában nőtt a termelés volumene. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. márciusinál 2,5 százalékkal volt kisebb.

  • Az iparon belül döntő (95 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 7,3, a csekély súlyú bányászaté 31, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 24 százalékkal csökkent.
  • A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás 10,5 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 7,4, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 13,9 százalékkal nőtt.
  • Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 20 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, mind a hazai, mind a külpiaci eladások visszaesése miatt. Mindössze két alágazatban nőtt a kibocsátás: a dohánytermék gyártásában 3,5, a pékáru, tésztafélék gyártásában 0,7 százalékkal.
  • A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 12,5 százalékkal esett vissza az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 9,3, az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 5 százalékkal csökkent.
  • A húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 19,7 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához mérten.

Nemcsak az ipari termelés, hanem az építőipari termelés volumene is csökkent: az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2, a márciusihoz képest 2,6 százalékkal – írja a KSH jelentése.

  • Az építőipari ágazatok közül az épületek építésének termelése 4,9 százalékkal csökkent. Az egyéb építmények építésében 1,3 százalékkal nagyobb, a speciális szaképítésben 4,4 százalékkal kisebb volt a termelés.
  • A megkötött új szerződések volumene 37,5, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 33, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 42,3 százalékkal visszaesett a 2022. áprilisi bázishoz képest.
  • Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 27,5, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 4,3, az egyéb építményekre vonatkozóké 41,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!