A drága rezsiszerződések eltörlését javasolja a kormánynak az iparkamara

2023. június 12. – 18:43

Másolás

Vágólapra másolva

A Világgazdaságnak nyilatkozott hétfőn a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, Parragh László, aki a lapnak elmondta, a kamara azt javasolja a kormánynak, hogy tekintse át a fix áron kötött céges energiaszerződéseket, és teremtsen olyan helyzetet, hogy automatikusan csökkenjenek az ezekben szereplő árak – írja a Világgazdaság.

Parragh László a lapnak leszögezte, hogy az MKIK kezdeményezése a kis- és közepes vállalatok körére vonatkozik, amelyek a leginkább ki voltak téve a tavaly nyár végén, ősz elején tetőző energiaválságnak, és sok esetben az energiaszolgáltatóknak is. Szerinte ezek a cégek egyik pillanatról a másikra önhibájukon kívül kerültek kiszolgáltatott helyzetbe, sokáig ajánlatot se kaptak, aztán amikor mégis, brutális árakon voltak kénytelenek szerződni az áramra és a gázra.

Az MKIK javaslata ugyanakkor nem csak rajtuk segítene, a kamara ugyanis azt vetette fel, hogy a keletkezett költségcsökkenést építsék be az áraikba és adják tovább a fogyasztóknak. Ezzel a végfelhasználói árak is érdemben mérséklődnének, ami hozzájárulhatna az infláció csökkenéséhez is. Parragh azt is hozzátette, hogy ha elmaradna a kormányzati segítség a fix áras energiaszerződéseknél, az konzerválna egy csapdahelyzetet. A kormány jogszabállyal nyúlhat bele a megállapodásokba, és itt alapvetően három forgatókönyv képzelhető el:

  • a legvalószínűbb szerint azt vennék alapul, hogy a teljes működési költségen belül az energiaköltség milyen aránnyal van jelen, aztán húznának egy százalékos határt, amely fölött életbe lépne a kormányzati beavatkozás,
  • azt is mérlegelhetik, hogy a kormányzati segítség bizonyos éves energiaszükséglet fölött járna,
  • illetve ezeket kombinálva is megszülethet a jogszabály, akár úgy is, hogy csak bizonyos ágazatokat, például a pékségeket támogatják.

A program kifejezetten a fix áras energiaszerződésekre vonatkozna, azon belül is az áramra, mert itt látszik tömeges probléma, illetve szignifikáns eltérés a jelenlegi piaci ár és a tavaly megkötött megállapodások árszintje között. A kamara szerint a gáz kérdését is rendezni kell majd egy csomagban az árammal vagy egy későbbi lépésben, de Parragh úgy fogalmazott, hogy a kettőből előbbi az, amit muszáj megcsinálni, a gáznál pedig megfontolásra javasolják ezt.

Hogy ez mikor történhet meg, azt egyelőre nem tudni, a hivatalos kormánydöntés még nem született meg, de Parragh szerint az MKIK javaslatát pozitívan fogadják majd, ebben az esetben pedig akár egy héten belül megszülethet a kormányzat jóváhagyása. Parragh azt is jelezte, hogy szükségesnek látnak egy feltételt támasztani a kormányzati segítséghez, ez pedig az, hogy a régi energiamixüket részben saját erőből kedvezőbbre kell cserélniük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!