Jövőre a magyar gazdaság teljes teljesítményének 4 százalékát az állam kamatkiadásaira költjük

2023. június 6. – 07:14

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentős többletkiadást okozhat 2024-ben a kamatok emelése a magyar államháztartásnak a költségvetés kamatkiadásának növekedésén és a jegybank veszteségének megtérítésén keresztül – írja a Portfolio.

Összegszerűen ez azt jelenti, hogy a 2022-ben még nagyjából 1900 milliárd forintos összeg idén jó esetben 1000 milliárd forinttal lesz több, míg jövőre további 500 milliárddal 3500 milliárd forint közelébe emelkedik.

A lap ismerteti: a kormány becslései szerint a tavalyi 2,8 százalékról idén a GDP 3,8 százalékára ugranak a kamatkiadások a költségvetésben. Aztán ez 2024-ben tovább emelkedik, és eléri a GDP 4,1 százalékát. Vagyis ha a magyar gazdaság teljes várható jövő évi termelését 100 forintnak vesszük, akkor abból 4,1 forintunkat kamatokra költjük majd. Ez azt jelenti, hogy két év alatt 46 százalékkal nő a GDP-arányos kamatfizetési kötelezettség.

Valamint azt is, hogy a parlament előtt lévő jövő évi költségvetésnek súlyos determinációval kellett elkészülnie. A Portfolio szerint részben ez az oka annak, hogy a büdzsé „kevés tartalékkal, meglehetősen ingatag tervezési alapokra épülve készült el, jócskán növelve a megvalósulási kockázatokat”.

Kockázatok azonban már idén is vannak: a lap rámutat arra, hogy már idén április végéig is 756,8 milliárd forintot fizetett ki a költségvetés adósságszolgálatra, ami több mint a duplája a tavalyi első négyhavinak. „Vagyis már az reális veszély, hogy a 2023-as előirányzatot nem sikerül teljesíteni, és további kockázatok vannak 2024-et illetően” – írják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!