Júliustól jön „a szennyező fizet” elv a magyar hulladékgazdálkodásban

2023. május 25. – 14:10

Másolás

Vágólapra másolva

Júliustól az egész országban elindul az új hulladékgazdálkodási rendszer és bevezetik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert – mondta Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára az MTI szerint. Az új koncessziós modellben az állam helyett a Mol tulajdonában lévő MOHU MOL Zrt. végzi majd a hulladékgazdálkodást.

A szemétszállításban ez elvileg nem okoz majd változást, de az új rendszer bevezetésével egy uniós környezetvédelmi előírást is átveszünk. Ez a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, amely „a szennyező fizet” elve alapján a környezetszennyező termékek gyártóinak külön díjat kell fizetni a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére.

Az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben a termékek gyártói viselik a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során. Ez a csomagolásokat, egyes egyszer használatos műanyagtermékeket, elektromos és elektronikus berendezéseket, elemeket és akkumulátorokat, gépjárműveket és gumiabroncsokat, irodai és reklámhordozó papírokat, sütőolajat és -zsírt, bizonyos textiltermékeket és a fabútorokat érinti.

Az államtitkár szerint az új rendszerben a gyártók arra vannak ösztönözve, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék, illetve csomagolóanyag, és környezetbarát anyagokat használjanak. A jelenlegi termékdíjas rendszer részben kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerré alakul majd át, és a „szennyező fizet” elv alapján emelt díjfizetési kötelezettséget jelent az érintett vállalatoknak.

A hulladékkoncesszióról legutóbb ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!