MNB: Meredeken csökkent a lakásvásárlások száma, a hitelezés is bezuhant

2023. május 22. – 12:51

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzeti Bank friss lakáspiaci jelentésében arról írt, hogy 2022 második felétől kezdve fordulat állt be, a lakásárak csökkentek, de ezzel együtt a kereslet alacsony maradt. Rövid távon nem is várható ebben változás.

Az MNB a trendforduló okait az infláció emelkedésében, a gazdasági kilátások bizonytalanságában és a monetáris kondíciók szigorodásában látja.

A lakásárak 2014 óta tartósan emelkedtek, 2022 harmadik negyedévében viszont 1,6 százalékkal csökkentek az előző negyedévhez képest, majd a negyedik negyedévben még komolyabb, 3,6 százalékos mérséklődés következett. A legkisebb visszaesés Budapesten volt, csak 1,1 százalék, míg a skála másik végpontján a községek találhatók 6,6 százalékos lakásárcsökkenéssel.

Idén a lakásvásárlások száma drasztikus mértékben, 43 százalékában csökkent az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest, ami nemzetközileg is kiemelkedő. A lakáspiacot az energiaárak változása is befolyásolta, az alacsony energiahatékonyságú épületek érthetően nem voltak túl népszerűek.

A lakáshitelezés is tükrözi a fentebb említett folyamatokat. Februárban 68 százalékkal volt alacsonyabb a lakáshitelek kibocsátása, mint egy évvel korábban. A szerződések száma és az átlagos hitelösszeg is csökkent. A hitelintézetek arra számítanak, hogy a második negyedévben már élénkül a kereslet.

Az MNB azt írta, hogy Budapesten jelentősen megnehezült a hitelből történő lakásvásárlás. 2022 második felében a hitelből történő lakásvásárlás elérhetősége tovább romlott a fővárosban. Az új lakások a használtakhoz képesti nagyobb mértékű drágulása következtében előbbi ingatlanok esetén fokozottan romlott az elérhetőség. Budapesten már csak az otthonteremtési és családtámogatásokat leginkább igénybe venni tudó, 3 gyermekes háztartások tudnak túlzott kockázatot jelentő anyagi kifeszítettség nélkül megvásárolni egy új lakást, az átlagos jövedelmű, gyermek nélküli háztartások számára pedig már csak rendkívüli anyagi kifeszítettség.

Bár a lakásárak csökkentek az albérletek díjaiban ez nem feltétlenül köszönt vissza, igaz, a drágulás növekedési üteme ott is lassult. Budapesten például a bérleti díjak jobban emelkedtek, mint a jövedelmek. A fővárosban már a legolcsóbb, külső pesti kerületek átlagos bérleti díja is elérte a kétszázezer forintot. Egy budapesti egyszobás lakás esetén egy átlagos magyarországi nettó fizetés 43,5 százalékát teszi ki a bérleti díj, míg 2022 utolsó negyedévében ez az arány csak 40,6 százalék volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!