Európában sehol nem drágult annyira az olaj, mint Magyarországon

2023. május 8. – 18:02

Másolás

Vágólapra másolva

2022 márciusa és 2023 márciusa között Magyarországon drágultak a legnagyobb mértékben az olajok és a zsírok, írja az Rtl.hu az Eurostat elemzésére hivatkozva. Nálunk 33 százalékkal emelkedett ezeknek a termékeknek az ára, míg az uniós átlag 23 százalék volt. Ez azért is érdekes adat, mert például a napraforgó-étolaj árstopos idehaza.

A szomszédos országok közül sehol sem drágultak ennyire a zsírok és az olajok, Horvátországban például 6 százalékos, Ausztriában pedig 12 százalékos drágulást regisztráltak.

Magyarországon kívül még a dánoknál és a belgáknál drágult 30 százalék felett az olaj és a zsír. Az európai országok közül egyedül Bulgáriában lettek olcsóbbak: a vizsgált időszakban 1 százalékkal csökkent az áruk.

Az olaj és a zsír drágulása az európai országokban – Fotó: Eurostat
Az olaj és a zsír drágulása az európai országokban – Fotó: Eurostat

A KSH szerint márciusban 25,2 százalék volt az infláció Magyarországon. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább.

Az élelmiszerek ára 42,6 százalékkal emelkedett tavaly márciushoz viszonyítva, míg a háztartási energia 43,1 százalékkal drágult.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!