Az amerikai pénzügyminiszter szerint egy hónapon belül itt lehet az amerikai csőd

2023. május 2. – 10:32

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai kormány június elején becsődölhet, ha a kongresszus nem emeli vagy szünteti meg az adósságplafon-szabályokat – idézi Janet Yellen pénzügyminisztert a Yahoo Finance. A lap szerint az adósságplafont figyelők már hetek óta bekarikázták a naptárukban június 15-ét mint fontos dátumot, de a kérdés már az: a kormánynak lesz-e elég pénze ahhoz, hogy addig talpon maradjon?

Janet Yellen pénzügyminiszter új levele szerint nem. „Legjobb becslésünk szerint június elejéig, de akár már június 1-jén képtelenek leszünk továbbra is teljesíteni a kormány összes kötelezettségét, ha a kongresszus nem emeli meg vagy nem függeszti fel az adósságlimitet addig az időpontig” – áll a levélben.

A washingtoni idő szerint hétfő délután közzétett, Kevin McCarthy képviselőházi elnöknek címzett levél valószínűleg újra felszítja a pénzügyi világban a félelmeket, hogy az azonnali fizetésképtelenség – és az azt valószínűleg követő gazdasági zavarok – már csak hetekre lehetnek.

Június közepe fontos időszak az adósságplafonról szóló tárgyalások szempontjából, mivel ez a következő alkalom, amikor a kincstár pénztárába jelentős pénzbevétel érkezik. Az adófizetők ugyanis ekkor adják meg a 2023-as évre becsült adójuk második részletét – írja a Yahoo.

Levelében Yellen azt is megjegyezte: lehetséges, hogy „a tényleges időpont, amikor a kincstár kimeríti a rendkívüli intézkedéseket, néhány héttel későbbre esik, mint ezek a becslések”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!