14 millió munkahely szűnhet meg világszerte a következő öt évben a mesterséges intelligencia miatt

2023. május 1. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas változások fogják megrengetni a globális munkaerőpiacot a következő öt évben, ahogy a gazdaság gyengül, és egyre több vállalat alkalmaz olyan technológiákat, mint a mesterséges intelligencia, derül ki a Világgazdasági Fórum (WEF) legutóbbi elemzéséből. A vasárnap közzétett, több mint 800 vállalat megkérdezésén alapuló jelentés szerint 2027-ig 69 millió új munkahely létrehozására és 83 millió álláshely megszüntetésére számítanak. Ez 14 millió munkahely nettó elvesztését fogja eredményezni, ami a jelenlegi foglalkoztatás 2 százalékának felel meg, írja a CNN.

A jelentés szerint a következő öt évben a magas infláció és a lassabb gazdasági növekedés miatt szűnik majd meg a legtöbb munkahely, munkahelyteremtő tényező lesz viszont a megújuló energiarendszerekre való áttérés.

A mesterséges intelligencia terjedése egyszerre pozitív és negatív

A vállalatoknak új munkavállalókra lesz szükségük, akik segítenek a mesterséges intelligencia eszközeinek bevezetésében és kezelésében, ezért a WEF-riport szerint az adatelemzők, kiberbiztonsági szakértők, fejlesztőmérnökök foglalkoztatása 2027-ig átlagosan 30%-kal fog növekedni.

Ugyanakkor a mesterséges intelligencia elterjedése számos szerepkört veszélyeztet, mivel a robotok bizonyos esetekben átveszik a feladatokat, a WEF előrejelzése szerint 2027-re 26 millióval kevesebb lehet a nyilvántartó és adminisztratív munkakörök száma, az adatbeviteli ügyintézők és a vezetői titkárok esetében várható a legmeredekebb veszteség.

A jelentés szerint egyébként a ChatGPT-hez hasonló eszközök körüli szenzáció ellenére az automatizálás lassan terjed, a WEF által megkérdezett szervezetek becslése szerint jelenleg az összes üzleti vonatkozású feladat 34%-át végzik gépek. Ez csak egy hajszállal haladja meg a 2020-as adatot, 2020-ban a munkáltatók úgy vélték, hogy 2025-re a feladatok 47%-át automatizálják majd. Most arra számítanak, hogy ez a szám 2027-re eléri a 42%-ot. A WEF szerint a cégek ma már jobban értékelik „az AI-eszközök hatékony használatának képességét”, mint a programozó tudást.

A mesterséges intelligencia fejlődésével és terjedésével több cikkben is foglalkoztunk már, legutóbb például azzal is, hogy a ChatGPT mindent boríthat a felsőoktatásban is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!