Évek óta nem látott tempóban számolják fel a magyar cégeket

2023. április 26. – 06:32

Másolás

Vágólapra másolva

Márciusban is folytatódott a cégek számának év eleje óta tartó csökkenése. Decemberhez képest mostanra már közel 5000-rel lett kevesebb a hazai társas vállalkozások száma – írja a Piac és Profit. Ez az érték azt jelenti, hogy a meglévő cégek nagyjából egy százaléka szűnt meg.

A lap más aggasztó adatokat is ismertet. Egyrészt azt, hogy márciusban 30 százalékkal kevesebb cég alakult, mint ahány megszűnt, amivel már hatodik hónapja tart az tendencia, hogy kevesebb az újonnan alapított vállalkozás, mint a megszűnő.

Ráadásul az előző évek márciusi értékeihez képest az idén történt a legtöbb megszűnés – 3699 vállalkozás csukta be a kaput –, ami az elmúlt hat év átlagát 26 százalékkal haladta meg.

Aggasztó az is, hogy felszámolások száma márciusban átlépte 2000-et, ami nagyon magas érték: négy-ötszöröse az elmúlt évek átlagos felszámolási eljárásainak – a Covid előtti időszakot is figyelembe véve –, és ötéves csúcsot jelent. Március már a hetedik olyan egymást követő hónap, amikor a felszámolási eljárások az ezres számot meghaladták. A lap azt is megjegyzi: az elmúlt időszak felszámolási eljárásai mögött több mint 80 százalékban a kényszertörlésből felszámolási eljárásba átterelt cégek álltak.

A cégeknél megindított eljárások száma mintegy 11 ezer volt, ami a lap szerint kifejezetten magas, és a cégek több mint 2 százalékát érintette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!