Elszálltak a bankszámlák költségei, ellenőrzéseket ígér az MNB

2023. április 24. – 12:00

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig tíz magyarországi bank jelentette be, hogy idén május 1-jéig megnöveli a lakossági számlák díjait – közölte hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB összegzése szerint ezáltal akár több ezer forinttal is nőhetnek a bankszámla-tulajdonosok éves terhei. A díjemelések egyes esetekben akár a tavalyi 14,5 százalékos infláció mértékét is meghaladhatják.

A jegybank figyelmeztet: a díjakat csak akkor lehet egyoldalúan, és a fogyasztóknak kedvezőtlenül módosítani, ha annak feltételeit az ügyféllel kötött szerződésben egyértelműen rögzítették. „A díjemelésre okot adó feltételeket oklista tartalmazza, amelyeket a szolgáltatók jellemzően a keretszerződés részét képező Általános szerződéses feltétekben vagy Üzletszabályzatban tesznek közzé” – olvasható az MNB közleményében.

Az oklisták nem egységesek, de mindegyikben ott szerepel, hogy a számladíj az infláció mértékével emelhető. Az éves inflációra hivatkozva az intézmények emellett nem alkalmazhatnak annál nagyobb mértékű emelést, figyelmeztet a jegybank, hozzátéve: a bankok persze egyéb indokokat is felsorolhatnak a díjmódosításra. Ilyen lehet például, hogy „a számukra jogszabályváltozás miatti intézményi többletfizetési kötelezettséget”, vagyis bizonyos adóemelési tételeket hárítanak át jogszerűen. Ilyenkor összeadódhat a több elemből álló emelés mértéke.

Egy bank dönthet úgy is, hogy egy adott évben nem módosítja az inflációnak megfelelően díjait – egyáltalán nem, vagy csak részben emel –, ám a következő évben az előző két év inflációjának megfelelő mértékkel emel. Van példa arra is, hogy egy intézmény nem az éves fogyasztóiár-indexek, hanem a korábbi emelés óta eltelt havi inflációk alapján emel, így például másfél évnyi pénzromlás hatását érvényesíti.

Ha egy ügyfél jogszerűtlennek tartja a bankja által vele szemben megtett díjemelést, első lépésként célszerű írásban panaszt tennie annál. Amennyiben ezt az intézmény elutasítja, az MNB-hez fordulhat jogorvoslatért – közölte a nemzeti bank, hozzátéve: a díjemelések jogszerűségét ők is folyamatosan figyelik.

A közlemény felidézi: az MNB-nek 2013-14-ben nagy vizsgálatsorozatot tartott a díjemelésekről. Akkor 142 intézménynél állapították meg a pénzügyi tranzakciós illeték (ismertebb nevén a csekkadó) áthárításához kötődő jogszabályellenes díjemelést. Abban az ellenőrzés-sorozatban 1,86 milliárd forint bírságot szabtak ki, és 4 milliárd forint visszatérítésére kötelezték a pénzintézeteket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!