Pezsgőnek nevezte magát egy sör, ez lett a veszte, 2352 doboznyi italt locsoltak ki

2023. április 21. – 20:00

Másolás

Vágólapra másolva

A belga vámhatóság a földrajzi eredetmegjelölésre vonatkozó európai előírásra hivatkozva megsemmisített egy Egyesült Államokból származó sörszállítmányt, írta az MTI.

A belga vámhivatal szóvivője közölte, hogy a 2352 doboz sörből álló, Németország felé tartó szállítmányt még februárban foglalták le, és most a franciaországi Champagne régió pezsgőkészítőit tömörítő szervezet (Comité Champagne) kérésére, és annak költségére megsemmisítették. (Az AP videójában látható is, ahogy akkurátusan kilocsolják a dobozokból a söröket.)

Az intézkedés a Miller High Life sörmárka termékeire vonatkozott, amelynek reklámmottója tartalmazza a pezsgő, azaz champagne kifejezést. Az 1903-ban alapított amerikai gyártó 1906 óta használja a „Champagne of Beers”, azaz „Sörök pezsgője” jelmondatot, amivel a francia érdekvédelmi szervezet szerint megsérti az eredeti pezsgő, azaz Champagne földrajzi megjelölésére vonatkozó európai uniós védettséget.

A Comité Champagne igazgatója úgy nyilatkozott, hogy az amerikai termék megsemmisítése „elismerése a Champagne-ban dolgozó termelők elkötelezettségének abban, hogy megóvják a termékükre vonatkozó védettséget”, valamint megerősíti annak fontosságát, hogy az Európai Unió eredetmegjelölést alkalmaz.

Az amerikai gyártó tiszteletben tartja a pezsgő, azaz champagne szóra vonatkozó helyi megszorításokat. A Molson Coors Beverage Co. közleményében ugyanakkor értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy miként került a szállítmány Európába, ahova a cég közlése szerint jelenleg nem exportálják az adott márkát.

A „sörök pezsgőjeként” hirdetett sörmárkát az Egyesült Államokban az ünnepi időszakokban pezsgősüvegre emlékeztető kiszerelésben is árusítják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!