Idén eddig sosem látott mértékben esett a benzinkutak forgalma

2023. április 20. – 15:15

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei első negyedévben mindössze 900 millió liter üzemanyagot tankoltak a nagyjából ezer „márkás” hazai üzemanyag-kúton – írja a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai alapján a Népszava. Ez 18 százalékos visszaesést jelent a korábbi 1,1 milliárd literhez képest, mióta 2007-ben elkezdték a negyedéves üzemanyag-forgalmi adatokat nyilvántartani, sosem regisztráltak ilyen mérvű zuhanást.

A nagyobb visszaesést a sokáig a benzinnél jóval drágább, de mostanra már sokkal olcsóbb gázolaj forgalmazásában rögzítették: ebből az üzemanyagfajtából 22 százalékkal kevesebb, csupán 552 millió liter fogyott. Eközben a benzin iránti kereslet nagyjából 10 százalékkal, 344 millió literre esett.

A változásokat szinte kizárólag a hatósági üzemanyagárak 2021 novemberi be-, illetve tavaly decemberi kivezetése magyarázza a MÁSZ. Grád Ottó, a szervezet főtitkára a lapnak felidézte, hogy a 480 forintos hatósági árkorlát bevezetését követően még a külföldiek is korlátozás nélkül vásárolhattak üzemanyagot, a hazai hatóságiár-rendszerből így négy hónapig a nemzetközi fuvarozás is jelentős hasznot húzott – ez látszik a dízel forgalmának alakulásán.

A mostani adatok a 2020-as utolsó „békeév” szintjének felelnek meg – mondta Grád Ottó. Ezután előbb a koronavírus-járvány esést, majd a a fixált hazai tarifák kiugró emelkedést hoztak a forgalomban. A mostani visszaesésben más hatások, így a fogyasztók gazdasági helyzete vagy az ár, eltörpülnek – írja a lap a szakértő véleménye alapján.

A lap arra is kitér, hogy mára az üzemanyagok árai a kiskereskedelmi árrés jelentős emelkedése miatt a térségi élmezőnybe ugrottak. Erre a szakmai szervezet úgy reagált: mivel az árrésben főképp a hazai üzemanyagcégekre tavaly kivetett extraadók jelentek meg, a bevételi többlet nem a vállalkozásoknál, hanem az államnál jelenik meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!